Kvensk filmkveld: Sven og Edith Randa i Pasvik er to av de mange menneskene du møter i Anstein Mikkelsens filmforedrag. Foto: Anstein Mikkelsen.

 

Kvenfolkets dag vil bli feiret med film, musikk, kultur- og språktreff, både for barn og voksne, mange steder i Finnmark og Troms.

Lill Vivian Hansen / Liisa Koivulehto
lill@ruijan-kaiku.no / liisa@ruijan-kaiku.no

Alta Kvenforening – Alattion Kvääniseura arrangerer kvenske kulturdager som sammenfaller med kvenfolkets dag.

Ny kvensk film
15. mars blir det filmkveld på Aurora Kino. Filmen «20 år på kvenske vinger» av Anstein Mikkelsen og Arvid Petterson, er spesiallaget for kvensk filmdag i Alta. I filmen tar filmskaper Anstein Mikkelsen og Arvid Petterson som forteller publikum med bak kulissene – 20 år med kvensk filmskaping. Vi møter menneskene de møtte under opptakene til mer enn 25 filmer og får være med på reiser til kvener og deres søskenfolk. Vi får ta del i utfordringer og gylne øyeblikk og følger utviklingen til det kvenske språket og statusen til den kvenske minoriteten.

Visningen er et samarbeid med Alta filmklubb. Filmen starter 18:45 og varer ca. 1 time. «Meän kieli – meän siivet / Vårt språk – våre vinger» av Anstein Mikkelsen var den første filmen som i sin helhet var laget på kvensk. Filmen ble vist på TV2 på julaften for 20 år siden. 18. desember i fjor ble filmen «Fra stein til brød – Kivestä leippää» vist på NRK1.

16. mars er det offisiell åpning av utstillingen hvor tjæremilemodellen Anna Ricardson (t.v.) har laget kopi av på Alta museum. Her sammen med Sverre Opdahl fra Porsanger. KUVA: LILL VIVIAN HANSEN

Tjæremileutstilling i Alta
På selve dagen, 16. mars er det offisiell åpning av tjæremileutstilling på Alta museum. Det vil også bli kvenske kulturinnslag og bevertning.
Søndag 18. mars blir det kirkegudstjeneste i Elvebakken kirke med påfølgende kirkekaffe. Her serveres kaker og foreningen håper å få til et historisk/kulturelt innslag.

Sang og Paulaharju i Vadsø
Ruija Kvenmuseum feirer kvenfolkets dag 15. mars. Generalsekretær i Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto vil holde åpningstale kl. 18:00. Her vil du få se sangfortellingen «Brev fra Elmine» og museet vil også ha en Paulaharju-utstilling. Fullstendig program var ikke klart når avisa gikk i trykken.

 

Språkreirbarn og bygdearrangement i Børselv

Kvensk Institutt. Foto Jaro Hollan

Kainun institutti – Kvensk Institutt får i år besøk av språkreirbarna på kvenfolkets dag. Det blir en intensiv språkreirdag på instituttet – full av fart og spenning!
Et par dager før besøker instituttet skolen i Børselv for en eventyrstund.
Om kvelden kl 18 er det et nytt arrangement på instituttet. Børselv kvenforening – Pyssyjokilaiset har invitert hele bygda til å feire.

– Vi skal ha Kvenkafé hvor vi oppmuntrerfolk til å snakke kvensk. Vi skal ha en spørrekonkurranse om kvensk språk og kultur, på quiz-plattformen Kahoot. Og vi skal ha åresalg til inntekt for Børselv kvenforening: Skolebarna skal synge og vi har planer om å vise filmer på storskjerm, forteller Egil Borch.

Kosestund og visning av kvendrakt i Kvænangen
Kvænangen Qven og sjøsamisk forening skal, som vanlig på kvenfolkets dag, ha en kosestund på alle avdelingene på Gargo syke- og aldershjem.
I år skal foreningen også vise fram kvendrakten.
– Miriam skal ha på seg Kvænangens første ferdigsydde kvendrakt, skriver leder Anne Gerd Jonassen.

Kvensk lørdag i Nordreisa

Planlegger Kvensk lørdag på Halti. Foto: Heidi Nilima Monsen.

I Nordreisa feires Kvenfolkets dag i flere dager.
Nordreisa bibliotek arrangerer strikkekafé på biblioteket onsdag 14. mars kl. 12:00-14:00.
– Dette er et lavterskeltilbud til alle voksne som liker å holde på med håndarbeid, eller som ønsker å lære noe nytt. Det er Kvenfolkets dag den 16. mars og i den forbindelse strikker vi Kvensokken og Lovikkavotten. Ta med deg strikketøy og en venn til en kreativ stund. Det vil bli enkel servering av kaffe og te med litt å bite i, lover biblioteket. Arrangementet er gratis
Dessuten er flere aktører i fellesskap i gang med å planlegge «Kvensk lørdag» på Halti den 17. mars, fra kl. 11:00–15:00.
Nordreisa bibliotek skal stille ut kvenlitteratur og arrangerer Kvensk eventyrstund for barn.
Nord-Troms Museum har temporærutstillingen «Ja takk, begge deler» og basisutstillingen «Møter» åpen og tilbyr omvisning med kvensk fokus.
Kvenkultursenteret og museet har åpen butikk og kvenkultursenteret inviterer til sang og fortelling med Inger Birkelund og KvääniÄänii. Arrangørene håper å få på plass kafésalg med et kvensk snitt.
Nord-Troms Museum har signalisert aktiviteter flere steder i regionen i tilknytning til Kvenfolkets dag, blant annet kvencruise på Lyngenferga!.

Les om Kvencruise på Lyngenferga: https://www.ruijan-kaiku.no/kven-cruise-pa-lyngenferga/

Konsert med Beddari&Nilsen i Tromsø
I Tromsø feires kvenfolkets dag med konsert. Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen spiller på Hålogaland Teater, 16. mars klokken 20:30 til 22:30.
– I 2015 arbeidet Beddari og Nilsen med kvensk/finsk musikktradisjon i Nord-Norge, og i 2014 samlet de inn musikk fra grensekommunen Sør-Varanger. Her møtes norsk, finsk, sjøsamisk, skoltesamisk og russisk kultur. Dette arbeidet resulterte i utgivelsen av en CD – Til Pasviks pris, skriver arrangørene om artistene.
Konserten arrangeres av NKF-RK/Tromsø Kvenforening – Tromssan Kveeniseura og Viseklubben Spelt.

Markerer ikke dagen
Norsk-Finsk Forbund/Norjalais-Suomalainen Liitto har sitt landsmøte i Stavanger 17.- 18. mars. Deres lokallag markerer derimot 6. desember (Finlands nasjonaldag) som sin dag over hele landet.