Dansere fra danseforestillinga Karhutanssi/Bjørnedans med Astrid Serine Hoel i spissen. (Kuva: Matias Straume Morland)

 

Norsk rikskringkastning sender tre ulike Siivet-produksjoner den 16. mars. Her er oversikt over hvilke kanaler og tidspunkter som gjelder.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Kväänikansan päivä/Kvenfolkets dag (16. mars) nærmer seg med stormskritt, og som Ruijan Kaikus landsdekkende oversikt viser er det lagt opp til mange forskjellige markeringer spredt rundt i «hele» landet.

Les også: Kvenfolkets dag 2024: Landsdekkende oversikt

Men, det er ikke alle som kommer seg til en fysisk tilstelning. Det kan for eksempel handle om altfor lang reisevei, om sykdom eller funksjonsbegrensninger, eller at man rett og slett bare foretrekker sofatilværelsen.

Helt mørkt er det imidlertid ikke, uansett hvor man måtte befinne seg, så fremt man har tilgang til tv eller internett:

Norsk rikskringkastning (NRK) skal nemlig vise tre Siivet-produksjoner denne dagen, fordelt på tre ulike kanaler. To av produksjonene skal vises to ganger. Det er det filmselskapet Siivet AS selv som melder på sin facebookside.

Med mindre NRK foretar noen endringer, vil «Kivikylä – Steinbygda» vises først klokken 12:35 på NRK super, og så klokken 23:55 på NRK 2. «Kummitus og Tähtipoika – Spøkelset og Stjernegutten – møtes en vårmorgen. De leker hele sommeren, men så må Stjernegutten hjem til sin egen stjerne», skriver NRK i sin filmbeskrivelse.

Filmen, som er den første kvenske animasjonsfilmen i historien, hadde verdenspremiere 23. oktober i fjor på Aurora kino i Lemmijoki/Lakselv.

Les også: Fikk møte Kivikylä-vennene – på ordentlig

Klokken 19:50 vises «Med moped til røttene» på NRK 2. Denne ble også vist på Kvenfolkets dag i fjor. I NRKs informasjon heter det at dette er en «kvensk roadmovie om og med to godt voksne mopedister med ditto kjøretøy. Turen går tilbake til Tornedalen, som inspirerte den norske kvenbevegelsen.»

Sist men ikke minst vises den rykende ferske dokumentarfilmen «Bjørnedans», både klokken 20:30 på NRK 2 og klokken 23:15 på NRK 1. Det handler ifølge NRK om «en ung danser leter etter dansene som tilhører hennes eget folk, kvenene. Klarer hun å finne tilbake til den opprinnelige kvenske dansen?»