Stadig flere rådhus i det ganske land starter dagen den 16. mars med flaggheising av Kvääniflaku (kvenflagget). Her får Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen bistand fra Tromsø kvenforenings Reino Ollila under fjorårets flaggheising i Tromsø. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Slik markeres Kväänikansan päivä/Kvenfolkets dag i Ruija og Norge for øvrig. Se hva som skjer i nærheten av deg.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Den 16. mars er det Kvenfolkets dag, eller Kväänikansan päivä som det heter på kvensk. Markering av dagen vokser for hvert år som går, både i omfang og utstrekning. Både på selve dagen, så vel som dagene før og etter, pågår det en rekke ulike markeringer – og noen steder blir det en hel «kvensk uke.»

Det skjer såpass mye på landsbasis at det kan være utfordrende å ha oversikt over alle arrangementer og markeringer i tilknytning til dagen, og i den forbindelse har Ruijan Kaiku gjort et forsøk på å gi våre lesere nettopp det; en helhetlig og landsdekkende oversikt.

Ruijan Kaiku tar et forbehold om feil og mangler, og erkjenner at vi neppe har klart å fange opp alt som skjer. Det vil også kunne skje endringer i de ulike programmne, som Ruijan Kaiku ikke rår over. Denne saken vil imidlertid oppdateres kontinuerlig inn mot 16. mars for å kunne gi deg som leser best mulig oversikt.

Finnmarku/Finnmark:

Alattio / Alta

Onsdag 13. mars / Kl. 18:45 / Aurora kino Alta / Alattio

Alta kvenforening og Alta filmklubb inviterer til kvensk filmkveld med visninger av filmene «Kivikylä – Steinbygda» (26 minutter), «Bjørnedans – jakten på den kvenske urdansen» (29 minutter) og «Fra Lille-Finland til Stortinget» (9 minutter). Representanter fra Siivet AS vil være til stede og fortelle om bakgrunnen for produksjonene.

Torsdag 14. mars / Kl. 19:00 / Alta kultursal / Alattio

Kvääniteatteri kommer med sin nyeste forestilling «Nuorassa kohisee.» Billetter kan kjøpes her.

Fredag 15. mars / Kl. 09:00 / UiT i Alta (auditorium 1042) / Alattio

UiT i Alta inviterer til foredraget «Kunnskap om kvenene – et forskningshistorisk perspektiv» ved professor emeritus Einar Niemi.

Fredag 15. mars / Kl. 17:00 / Alta museum / Alattio

I forbindelse med Kvenfolkets dag arrangerer Alta Museum poesiverksted i samarbeid med forfatter M. Seppola Simonsen. Her vil deltakerne lære å skrive korte dikt, også på kvensk – med hjelp fra Kvensk språksenter i Alta. Verkstedet starter med middag, der deltakerne får bli kjent med forfatteren selv, kunstnerkollektivet Jokiroikka, og hverandre. Så fortsetter dagen med å skrive. Billettpris er kroner 150,- og inkluderer middag. Det er begrenset antall plasser på dette verkstedet. Ønsker du å delta, send gjerne en epost til daria[a]altamuseum.no.

Fredag 15. mars / Kl. 17:00 / Alta museum / Alattio

Alta museum inviterer til veveverksted i samarbeid med kunstnerkollektivet Jokiroikka. Ønsker du å lære å veve komagbånd på grindvev – en tradisjon som kvenene har videreført i hundrevis av år? Da er dette verkstedet for deg. Verkstedet starter med en middag, der deltakerne blir kjent både med kunstnerkollektivet Jokiroikka, som holder kurset, og hverandre. Så fortsetter vi dagen med å lære oss å veve bånd. Billettpris er kroner 200,- inkludert middag, lån av utstyr, og garn. Det er begrenset antall plasser på denne workshopen. Ønsker du å delta, send gjerne en epost til daria[a]altamuseum.no.

Lørdag 16. mars. / Kl. 11:00 – 13:00 / Alta museum

Feiring og markering av selve Kvenfolkets dag ved museet. Alle hjertelig velkommen.

Kappa / Nordkapp

Lørdag 16. mars / Kl. 12:00 – 14:00  / Storgata 24 / Vooki

Nordavindsfolket inviterer til markering av Kvenfolkets dag i Vooki/Honningsvåg. Det blir servert smakebiter av noen utvalgte kvenske retter og noe i koppen.

Porsanki / Porsanger

Lørdag 16. mars / Kl. 11:00 – 15:45  / Rådhuset / Lemmijoki

Åpen utstilling v/Visuelle kunstfag fra Porsanger kulturskole

Lørdag 16. mars / Kl. 11:00 – 15:00  / Rådhuset / Lemmijoki

Åpning av utstilling med verk av Edith Pettersen v/Porsanger museum.

Lørdag 16. mars / Kl. 11:30 – 14:00  / Rådhuset / Lemmijoki

Kanefart med hest og slede, samt bål og bålkaffe, utenfor rådhuset i Lemmijoki/Lakselv. Inne på rådhuset blir det kjøttsuppe, saft, kaffe og kaker.

Lørdag 16. mars / Kl. 11:45  / Rådhuset / Lemmijoki

Velkommen ved ordfører Jo Inge Hesjevik.

Lørdag 16. mars / Kl. 12:00 – 12:30  / Porsanger bibliotek / Lemmijoki

Underholdning ved Porsanger kulturskole.

Lørdag 16. mars / Kl. 13:30 – 14:00  / Porsanger bibliotek / Lemmijoki

Forestilling: «Aaret duo»

Lørdag 16. mars / Kl. 15:00 – 16:00  / Kultursalen / Lemmijoki

Visning av filmen Kivikylä – Steinbygda, verdens første kvenske animasjonsfilm, som kom ut i 2023. Før filmen holder forfatter Agnes Eriksen et innlegg.

Lørdag 16. mars / Kl. 15:30  / Børselv kirke / Pyssyjoki

Kvensk gudstjeneste

Lørdag 16. mars / Kl. 17:00  / Kainun institutti – Kvensk institutt / Pyssyjoki

Norske kvener Børselv/Ruijan kväänit Pyssyjokilaiset inviterer til markering av Kvenfolkets dag. Det blir blant annet foredrag ved Terje Aronsen og Arvid Petterson om kvensk historie, markering av kvenforeningas 40-årsjubileum, samt musikk ved An-Magritt Rypdal Sveen og Bjørnar Halvari. Det blir tilgang til smørbrød- og kakebord (50 kroner i engangssum).

Søndag 17. mars / Kl. 11:00  / Lakselv kirke / Lemmijoki

Gudstjeneste med feiring av Kvenfolkets dag: Porsanger menighet inviterer barn, spesielt de som har kvensk på skolen, til gudstjeneste med markering av Kvenfolkets dag. «Ta med familien og kom til en hyggelig stund», lyder oppfordringen fra arrangøren, som også lover noe godt å spise etter gudstjenesten.

Vesisaari / Vadsø

Tirsdag 12. mars / Kl. 19:00  / Nobile kultursal / Vesisaari

Kvääniteatteri kommer med sin nyeste forestilling «Nuorassa kohisee.» Billetter kan kjøpes her.

Lørdag 16. mars / Kl. 13:00 – 15:30  / Ruija kvenmuseum / Vesisaari

Kvenfolkets dag markeres på Grensen 1 med blant annet velkomst, festtale ved fylkesordfører i Finnmark, hilsener, musikalsk innslag, filmvisning, quiz, bespisning og kaffe, programslipp for Kväänifestivaali og allsang. Arrangører er Vadsø kvenfestival i samarbeid med Ruija kvenmuseum, Kvensk språksenter i Vadsø, Nord-Varanger kvenforening og Vadsø kommune.

Tromssa/Troms:

Kaivuono / Kåfjord

Lørdag 16. mars / Kl. 10:00 / Rådhuset / Talosvankka

Flaggheising ved rådhuset der leder i Kvenpolitisk utvalg Eva Torill Skogstad ønsker velkommen og Kåfjordkoret synger.

Lørdag 16. mars / Kl. 11:00 / Kvenmonumentet / Numerovankka

Svein Arild Soleng fra Kåfjord kvenforening forteller om Kvenmonumentet og det blir korsang.

Lørdag 16. mars / Kl. 12:00 / Rødekorshuset / Pirttavaara

Kåfjord kvenforening, Kåfjord kommune og Kåfjord bibliotek inviterer til markering av dagen der leder i kvenforeninga ønsker velkommen, det blir tale for dagen ved ordfører Bernt Eirik Lyngstad og korsang ved KvääniÄänii og Kåfjordkoret.

Fra klokken 13:15 snakker Göran Lahti om språk og kultur i Tornedalen og spiller to sanger, mens det parallelt blir et eget barneprogram. Fra klokken 14:30 blir det middag med påfølgende kaffe og kake. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Naavuono / Kvænangen

Lørdag 16. mars / Kl. 12:00  / Kvænangsbotn grendehus / Niemennaiku

Kvænangen språksenter inviterer til markering av Kvenfolkets dag i Niemennaiku/Kvænangsbotn, og byr på hundekjøring, tale, aktivitet, kvensuppe, kaffe og kaker.

Omasvuono / Storfjord

Lørdag 16. mars / Kl. 12:00 – 14:00  / Kraatarin talo – Skredderens hus / Yykeänperä

Den siste beboeren i Skredderens hus var skreddermester Johan Eriksen. Etter tre flyttinger står huset nå i Stormyra 33. Skibotn kvenforum ønsker velkommen hit på Kvenfolkets dag, der de byr på mer historie om huset og dets innhold fra eldre tider, og serverer liketil bålkaffe og «stjerner» fra gamle Kohts bakeri.

Lørdag 16. mars / Kl. 18:00 – 20:00  / Skibotn samfunnshus / Yykeänperä

Storfjord språksenter inviterer til markering av Kvenfolkets dag. Det blir plateslipp av albumet «Kuule» av Olga-Lise Holmen og Tony Mattila. Band og barnekor bidrar og publikum får både kjent folkemusikk fra hele Nordkalotten og urfremføringer av ny kvensk musikk. Det blir også tale for dagen ved Bente Pedersen og servering av kaffe og kaker. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Les også: Skibotn-duo gir ut kvensk musikk

Paatsivuono / Balsfjord

Lørdag 16. mars / Kl. 18:00 – 20:00 (22:00)  / Nordkjosbotn samfunnshus / Vollan

Hans-Charles Nedrum sammen med Storfjord og Lyngen kvenforening, Kvensk Finsk Riksforbund og Skibotn kven- og finneforening inviterer til markering med konsert, historier, hilsener, jenka og kafè. Etter forestilling er lokalet åpent til klokken 22. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Raisi / Nordreisa

Tirsdag 12. mars / Kl. 12:00 / Nordreisa bibliotek / Hansinkenttä

Nordreisa bibliotek inviterer til «Tirsdags påtår» med kvensk kafé og presentasjon av nye kvenske bøker. I tillegg blir det sang/musikk med kvensk språk, ord og uttrykk. Det blir enkel servering i form av kaffe og kangoskaker, og gratis inngang. (Tirsdags påtår er en inkluderende, sosial og meningsfull møteplass for voksne som er hjemme på dagtid.)

Onsdag 13. mars / Kl. 18:00 / Nordreisa kino / Hansinkenttä

Nordreisa kino inviterer til gratisvisning av filmen Kivikylä – Steinbygda, verdens første kvenske animasjonsfilm som kom ut i 2023.

Onsdag 13. mars / Kl. 19:00 / Nordreisa kino / Hansinkenttä

Nordreisa kino viser den romantiske komedien Høstgule blader/Kuolleet lehdet som kom ut i 2023.

Fredag 15. mars / Kl. 08:40 – 15:30  / Halti / Hansinkenttä

Nord-Troms videregående skole besøker Halti, der det er laget et opplegg for elevene med seks ulike stasjoner i form av to ulike utstillinger, film, quiz og kvensk disco. Elevmassen kommer i to puljer i løpet av dagen. Etter endt program blir det foredrag om kvensk historie og tre stammers møte for alle ansatte.

Lørdag 16. mars / Kl. 10:00 – 21:00  / Bios café / Hansinkenttä

I anledning dagen har Bios cafe kjøttsuppe, lapskaus, blodpannekaker, tekake og multesuppe på menyen.

Lørdag 16. mars / Kl. 11:00 – 16:00  / Hill’s cafe / Hansinkenttä

Hill’s cafe markerer dagen med Kväänikaffi som husets kaffe og -20 prosent på Kväänikaffi.

Lørdag 16. mars / Kl. 12:00 – 14:00  / Halti / Hansinkenttä

Åpen dag på Halti med foredrag om kvenske tradisjoner, åpne utstillinger, åpent bibliotek, kvensk eventyrstund, med mer.

Lørdag 16. mars / Kl. 14:00 – 15:00  / Halti kulturscene / Hansinkenttä

Offisiell feiring i Nordreisa kommune med tale for dagen v/Pål Vegard Eriksen, Hyvän illan, kulturinnslag v/Kjersti Feldt Anfinnsen og Petter Pogo, Nordreisa kulturskole, med mer. Etter arrangementet blir det kaffe og salmesang på Kirkebakken menighetshus.

Lørdag 16. mars / Kl. 15:00 – 16:30  / Kirkebakken menighetshus / Hansinkenttä

Kaffe, saft og kaker.

Lørdag 16. mars / Kl. 16:30 – 17:30  / Kirkebakken menighetshus / Hansinkenttä

Kvensk salmeettermiddag.

Lørdag 16. mars / Kl. 20:00 – 02:00  / Luggeføre bar- og scene / Hansinkenttä

DJ Saunasatan inntar Luggeføre bar- og scene og lover oss en fest du sent vil glemme. «Bli med og feire Kvenfolkets dag der vi hyller vår rike kultur og arv med den pulserende lyden av Nordkalotten», heter det fra arrangørhold.

Senja

Lørdag 16. mars / Kl. 13:00  / Kulturhuskafeen / Finnsnes

Kulturhuset Finnsnes inviterer til lunsjforestilling: «Gustava – En kvensk historie» med sanger, kulturformidler, tekstforfatter og komponist Trine Strand. Éntre kroner 170,- og billett kan kjøpes her.

Tjeldsund

Lørdag 16. mars / Kl. 11:00  / Huset i Havet / Grovfjord

Huset i Havet, i samarbeid med Kystsamene, inviterer til markering av Kvenfolkets dag. Det blir salg av kaffe og kaker og åpning/velkomst. Videre blir det dialogsamtale mellom stortingsrepresentant Tom Einar Karlsen (kvenske røtter fra Porsanger) og sametingsråd Runar Myrnes Balto om Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport. Hvordan forsone lokalt, spør de seg. Riksspillemann i Sverige, Daniel Wikslund, stiller med vokal, fele og trekkspill og byr på kvenske musikkfortellinger.

Tromssa / Tromsø

Mandag 11. mars / Kl. 18:00  / Rødbanken / Tromssa

Tromsø kvenforening inviterer til en åpen panelsamtale om Sannhet og forsoningskomisjonens rapport, og veien videre. I panelet sitter representanter for UiT Norges arktiske universitet, Troms fylkeskommune v/hovedutvalgsleder for kultur og helse Eirik Losnegaard Mevik, Tromsø kommune, Tromsø kvenforening v/leder Bernt Isaksen og Kainun institutti – Kvensk institutt v/Anna-Kaisa Räisänen. Ordstyrer er Bård Grape.

(Se facebookarrangement for program og oppdatert informasjon.)

Tirsdag 12. mars / Kl. 18:00 – 19:00  / Tromsø bibliotek og byarkiv / Tromssa

Tromsø bibliotek og byarkiv inviterer til forfatterbesøk med M. Seppola Simonsen som skal, i samtale med bibliotekar Regine Aspmo Kjærran, snakke om sin nyeste diktsamling «Den tredje.»

Onsdag 13. mars / Kl. 18:30 – 20:30  / Norges arktiske universitetsmuseum / Tromssa

Historiker Harald H. Lindbach forteller om kvensk og nordnorsk historie med hovedvekt på 1700-tallet. Foredraget er basert på hans PhD-forskning fra 2020. Det blir et kulturelt innslag av Tromsø kulturskole, sammen med musikerne Kristin Mellem og Herborg Rundberg. Det serveres gratis kaffe og kvenkake. Dørene åpnes klokken 18, og det legges opp til dialog etter fremlegget. Arrangører er Tromsø kvenforening og Norges arktiske universitetsmuseum.

(Se facebookarrangement for program og oppdatert informasjon.)

Lørdag 16. mars / Kl. 11:00  / Tromsø domkirke / Tromssa

Kvensk gudstjeneste med sogneprest May Line Angel. Ester Slettvold leser kvensk liturgi og en lokal sangruppe synger.

Lørdag 16. mars / Kl. 11:15 – 13:00  / Vertshuset Skarven / Tromssa

Finnes det en kvensk historie? Det er spørsmålet historikker og PhD i humaniora og samfunnsvitenskap Harald H. Lindbach stiller når Tromsø kvenforening inviterer til filosofisk samtale på Vertshuset Skarven. I tillegg til Lindbach vil filmprodusent Bård Grape og leder i Tromsø kvenforening, Bernt Isaksen, være innledere.

Lørdag 16. mars / Kl. 12:00  / Troms bibliotek og byarkiv / Tromssa

Er du nysgjerrig på kvenske mønster? Liker du å perle? Nordnorsk design- og arkitektursenter inviterer til designskole: «Mønster mysteriet for barn – På sporet av det kvenske.»  Aktivitetsleder er Siri Skogstad Berntsen som både er billedkunstner, designer og kven. Aktiviteten er gratis og åpen for alle (drop in), og passer små og store barn fra 4 år og oppover. Arrangeres i samarbeid med Tromsø Kommune, Bufdir, dpend, Gjensidigestiftelsen, Tromsø Bibliotek og Tromsø kvenforening.

Lørdag 16. mars / Kl. 14:00  / Perspektivet museum / Tromssa

Perspektivet Museum markerer kvenfolkets dag med bokpresentasjon, der Ragnhild Nilsen og Egil Børge Mikalsen presenterer boken «Fra Tornedalen til Havlandet.»

Lørdag 16. mars / Kl. 19:00 – 21:00  / Lillescenen, Tromsø kulturhus / Tromssa

Viseklubben Spelt og Tromsø kvenforening inviterer til konsert med Torne ros, som er satt sammen av kvartetten Johanna-Adele Jüssi og Lena Jinnegren fra Norge og Jan Johansson og Susanne Rantatalo fra Piilijärvi i Sverige, og produsert av Folkemusikk Nord / Scene Nord. Billettpris er kroner 320,-/270,- og kan kjøpes i skranken. Dørene åpner klokken 18:30.

Tirsdag 19. mars / Kl. 19:00  / Rådstua teaterhus / Tromssa

Kvääniteatteri kommer med sin nyeste forestilling «Nuorassa kohisee.» Billetter kan kjøpes her.

Onsdag 20. mars / Kl. 19:00  / Rådstua teaterhus / Tromssa

Kvääniteatteri kommer med sin nyeste forestilling «Nuorassa kohisee.» Billetter kan kjøpes her.

Yykeä / Lyngen

Lørdag 16. mars / Kl. 11:00  / Lyngen folkebibliotek / Yykeänmuotka

Lyngen folkebibliotek inviterer til markering av den kvenske nasjonaldagen med håndarbeidsaktiviteter. Arrangementet passer for både barn og voksne, og det blir servering.

Nordland:

Victorianhamina / Narvik

Lørdag 9. mars / Kl. 12:00  / Narvik museum / Victorianhamina

Det er Vinterfestuke og utstillingsåpning av «ingen Kvæner tages i Arbeide» i Narvik. Dette er en kunstutstilling av den kvenske kunstneren og årets Vinterfestuke-kunstner, Åsne Kummeneje Mellem. Utstillingen er mulig å se på museet frem til midten av mai.

Søndag 10. mars / Kl. 18:00 – 20:00  / Malmen / Victorianhamina

Ord i Spor 2024 åpner med en kveld sammen med tre fremtredende forfattere: M. Seppola Simonsen, Kjersti Feldt Anfinnsen og Frode Eie Larsen, med biblioteksjef Marit Edvardsen som moderator. Arrangøren lover en minneverdig kveld fylt med litteratur, samtale og musikk. Klikk her for billett (150,-) og mer informasjon.

Tirsdag 12. mars / Kl. 19:00  / Narvik bibliotek / Victorianhamina

Ord i Spor 2024 fortsetter, og denne kvelden er det Mikael Niemi fra Pajala som er gjest. På dagsorden står hans siste bok, Sten i silke, og arrangøren skriver blant annet dette om boka: «Med varme og innsikt skildres menneskene, naturen og folketroen i Tornedalen.» Klikk her for billett (150,-) og mer informasjon.

Lørdag 16. mars / Kl. 11:30  / Narvik bibliotek / Victorianhamina

Ord i Spor 2024 avsluttes med markering av Kvenfolkets dag på Narvik bibliotek. Arrangørene ønsker å lære mer om kvenene, samt Narviks tilhørighet og forbindelse til den kvenske kulturen. For å belyse dette temaet møtes kunstner Åsne Kummeneje Mellem, lokalhistoriker Geir Horrigmoe og museumsdirektør Jon Framnes til samtale.

Keski-Norja/Midt-Norge:

Tronjami / Trondheim

Fredag 15. mars / Kl. 19:00  / Sellanraa / Tronjami

Ruija forlag og Litteraturhuset i Trondheim inviterer til lanseringsfest for den kvensk-norske nyutgivelsen av romanen «Odd Lyng.» Arrangementet er gratis og åpent for alle, men merk at gratisbilletter må tas ut for å sikre seg plass til arrangementet – billett kan løses ut her.

Lørdag 16. mars / Kl. 08:00  / Trondheim rådhus / Tronjami

Kvenflagget heises ved Trondheim rådhus. Ordfører Kent Ranum og medlemmer fra Ruijan kväänit Keski-Norja vil være til stede.

Lørdag 16. mars / Kl. 09:00 – 10:00  / Sjøbadet (St. Olavs pir 2) / Tronjami

Norske kvener Midt-Norge inviterer til sauna og morgenkaffe på Sjøbadet (St. Olavs pir 2) i Trondheim. Påmelding på Vipps: 100 kr. til #911851 (max 18 deltakere). Det er obligatorisk med dusj eller bad før sauna, samt badetøy og håndduk til å sitte på og til å ha under føttene.

Lørdag 16. mars / Kl. 15:00 – 21:00  / Rosendal teater / Tronjami

Ruijan kväänit Keski-Norja / Norske kvener Midt-Norge, i samarbeid med Rosendal teater, inviterer til årets feiring av dagen i Midt-Norge. Åpningstale ved varaordfører Erling Moe, innlegg ved Nora Ford om rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen og Einar Niemi holder foredraget «Kvenfolket i går, i dag og i morgen sett i lys av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.» I tillegg blir det kafésamtale «Kven nok?», innledet av Odd Harald Røkenes, og konsert med Viktor Govasli Wilhelmsen med band.

Søndag 17. mars / Kl. 11:00  / Sverresborg kirkesenter / Tronjami

Sverresborg menighet inviterer til gudstjeneste med kvensk liturgi og salmer på Sverresborg kirkesenter, med tilhørende kirkekaffe.

Mandag 18. mars / Kl. 12:30 – 14:30  / NTNU Dragvoll / Tronjami

Åpen forelesning ved Einar Niemi med tittelen «’Innlæmmelsen af de fremmede Nationaliteter’: Samer og nasjonale minoriteter i fornorskingspolikken.» Arrangeres av Institutt for tverrfaglige kulturstudier (NTNU) i samarbeid med Ruijan Kväänit Keski-Norja/Norske kvener Midt-Norge.

Etelä-Norja/Sør-Norge:

Alver

Mandag 18. mars / Kl. 18:00 / Alver bibliotek (Amfi Knarvik) / Knarvik

Norske kvener Vestland i samarbeid med Alver kommune inviterer til åpent møte: «Hva vet du om kvener? Hva er en kven?»

Kristiansand

Mandag 18. mars / Kl. 14:15 – 15:15  / Campus Kristiansand / Kristiansand

Universitetet i Agder markerer Kvenfolkets dag på Undervisningsverkstedet, bygg 46, i tredje etasje. Det timeslange programmet består av en introduksjon om kvenene v/ førstelektor Tom Flaten, Min kvenske historie v/ lektor ved KKG Kristel Jensen, Min kvenske historie v/ dekan for lærerutdanningene Gunn Bjørnsen, «Lyset som brenner, valkkee» M. Seppola Simonsens nye kvenske poesi v/ professor Nora Simonhjell og kvensk hymne «Hyvän illan.»

Moss

Lørdag 16. mars / Kl. 15:00  / Moss kirke- og kultursenter / Moss

Norske Kvener Ytre Oslofjord – Ruijan kväänit Ulko Oslovuonon ønsker nye og gamle medlemmer velkommen til feiring og sosialt samvær i Kirkegata 19. På grunn av bestilling av mat er det viktig å melde seg på og samtidig melde fra om eventuelle allergier. Påmeldingsfrist er satt til 13. mars. For påmelding og informasjon, send e-post til bentesamuelsen[a]yahoo.no.

Peruna / Bergen

Lørdag 16. mars / Kl. 17:00 – 21:00  / Ervingen kulturhus / Peruna

Norske kvener Vestland – Västäruijan kväänit inviterer til feiring av Kvenfolkets dag, med taler, mat og kulturelle innslag. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Ušlu / Oslo

Fredag 15. mars / Kl. 11:50 / Dramatikkens hus (Tøyenbekken 34) / Ušlu

Arbeidsvisning av «Vi har arvet en mørk skog» under Fortellerfestivalens fagdag. En forestilling ved Beate Heide, Gro Raattama og Jani Suvanto, med fortellinger om fornorskning og skam, vevd sammen med kvensk musikk og sang.

Lørdag 16. mars / Kl. 08:00 / Oslo rådhus / Ušlu

Flaggheising ved sjøsiden av Oslo rådhus.

Lørdag 16. mars / Kl. 15:00 / Grendehuset på Grünerløkka / Ušlu

Kven Østlandet – Etelä-Norjan kväänit ønsker velkommen til markering av Kvenfolkets dag i Korsgata 16. Det blir blant annet tale for dagen, sang og musikalske innslag, sosialt samvært og loddsalg, i tillegg serveres fingermat, kaffe og kaker. Éntre koster kroner 200,- og inkluderer mat og underholdning. På grunn av matservering ønskes påmelding til ernabale[a]outlook.com eller telefon 936 66 250.

TV:

NRK

Lørdag 16. mars / Kl. 08:30  / NRK 2

«Kivikylä – Steinbygda»

Lørdag 16. mars / Kl. 12:35  / NRK super

«Kivikylä – Steinbygda»

Lørdag 16. mars / Kl. 15:35  / NRK 2

«Torneälven»

Lørdag 16. mars / Kl. 19:00  / NRK 2

«Kven skal ut?»

Lørdag 16. mars / Kl. 19:50  / NRK 2

«Med moped til røttene»

Lørdag 16. mars / Kl. 20:30  / NRK 2

«Bjørnedans»

Lørdag 16. mars / Kl. 23:15  / NRK 1

«Bjørnedans»

Lørdag 16. mars / Kl. 23:50  / NRK 2

«Kivikylä – Steinbygda»

Savner du noe? Innspill til oversikten kan sendes til pal[a]ruijan-kaiku.no.