Full sving på Kjelleren samfunnshus like før teaterets nye framtidsinvestering er på bena. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Derfor knytter Kvääniteatteri til seg ulike bedrifter, og hør fra én av søkerne til generalsekretærstillinga hos kvenforbundet.

Tiden er kommet for årets andre sending i Ruijan Radio.

Denne gangen skal vi blant annet få høre at søknadsfristen til generalsekretærstillinga hos Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto er passert, og vi har fått tak i én av søkerne. Generalsekretærstillinga er en nøkkelstilling i forbundet, skal vi tro nestleder Unni Elisabeth Huru.

Programleder Frank Halvorsen har gått i gang med en ny intervjuserie, som handler om hva kvenene drømmer om for 2024 og framtiden. Første gjest i drømmefangeren er Malin Vollstad fra Raisi/Nordreisa, som er prosjektkoordinator ved Haltiin kväänisentteri – Halti kvenkultursenter IKS.

Også i dag får vi et gjenhør med «Egils språkhjørne.» Det er Egil Sundelin, opprinnelig fra Kallijoki/Skallelv, som byr på kvenske ord og fraser og betydningen av disse.

Videre har vi vært på samfunnshuset i Kellari/Kjelleren, som Kvääniteatteri har leid i to måneder til prøver foran den nye forestillinga med premiere 1. mars. Her var gjengen i full sving med å sette opp siste investering, nemlig en trosserigg, en fleksibel scene som kan bringes rundt om i Ruija.

Her traff vi Kvääniteatteris Inger Birkelund, som kunne fortelle om hvordan, og ikke minst hvorfor, teateret knytter til seg lokale bedrifter. Vi snakket også med to av bedriftseierne, Stig Hjalmar Jakobsen fra Naavuono/Kvænangen og Karl-Magnus Malinen fra Kirkkoniemi/Kirkenes.

Sist men ikke minst skal vi høre fra Raymond Olufsen som er daglig leder ved Vadsø kvenske språksenter. Senteret har nemlig produsert et digitalt kvensk språkkurs i seks deler – som animasjonsfilm.

Ruijan Radio er tilbake torsdag 25. januar klokken 11:00 her på ruijan-kaiku.no, på Spotify og og på andre plattformer der du hører podkast. Da skal vi blant annet få høre hva Hilde Skanke drømmer om.

Met kuulema! Vi høres!

 

Programleder i Ruijan radio er Frank Halvorsen og ansvarlig for denne sendinga er Ruijan Kaiku-redaktør Arne Hauge.