Agnete Båtnes Braaten tiltrer sin nye jobb som produksjonsleder og inspisient ved Kvääniteatteri den 10. april. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Det nasjonale kventeateret har tilsatt denne 31-åringen fra Nordreisa i en nyopprettet stilling som produksjonsleder og inspisient.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Hvor ofte kommer det en så spennende stilling her i Nordreisa, fra en institusjon som holder på å bygge seg opp, og som har så stor betydning for et helt folk? Jeg blir rørt bare av å snakke om det.

Det sier Agnete Båtnes Braaten (31) til Ruijan Kaiku.

Braaten, som er fra Nordreisa og til daglig jobber som kinosjef i Nordreisa kommune, var den som trakk det lengste strået i kampen om jobben i den nyopprettede stillinga som produksjonsleder og inspisient ved Kvääniteatteri AS.

Klar for jobben

– Jeg er veldig klar og synes dette var en spennende stilling, og var ikke tvil om at jeg ønsket jobben da jeg søkte, sier Braaten.

– Da jeg så stillingsutlysningen følte jeg at jeg kunne krysse av punkt etter punkt, i tillegg var det ting jeg hadde lyst å gjøre og lyst å være med på, og som jeg mener jeg var kvalifisert for og har erfaring med, sier den entusiastiske reisaværingen.

Les også: Utvider staben med nyopprettet stilling

Braaten kommer inn med mange års erfaring blant annet fra musikkbransjen, der mange vil kjenne henne som artisten Ágy.

Hun har også jobbet med det kvenske tidligere, da hun blant annet har vært involvert i Kyläpeli, det kvenske landsbyspelet i Nordreisa, ved flere anledninger. Både som hovedrolleinnehaver og som medprodusent. Hun har også vært tilsatt i en midlertidig stilling som prosjektleder hos Halti kvenkultursenter IKS.

Den oppmerksomme Ruijan Kaiku-leser vil også huske at hun i fjor sommer var programleder i kvenkultursenterets minipodkastserie, Praatikas, der hver episode ble presentert hos Ruijan Kaiku.


Agnete Båtnes Braaten (fremst) i Praatikas-studio sammen med Heidi Johanne Blomli (midten) og Malin Vollstad. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Braaten har en bachelorgrad i Kulturell og kreativ entreprenørskap fra UiT – Norges arktiske universitet. Hun er tilsatt i sin nye jobb i en 100 prosent fast stilling og tiltrer 10. april i år.

Styrker staben

– Du må jo være den første inspisienten på et kvensk teater noensinne?

– Det er du, Agnete, skyter administrativ leder Inger Birkelund inn.

– Her skriver vi historie, sier Braaten og ler.

Birkelund sier hun er svært tilfreds med å ha fått inn en ny kollega i staben.

– Vi er veldig glad for å få på plass akkurat denne stillinga. Det er en annerledes stilling enn vi har fra tidligere. Nå får vi styrket også den administrative biten, og det trengs, sier Birkelund.

Birkelund leder en stab på fem, men har til nå vært den eneste på den administrative siden.

– Det er veldig mye arbeid som skal gjøres når man produserer teater. Det være seg knyttet til markedsføring, budsjetter, planlegging, turneplan, og enormt mange andre oppgaver, sier hun.

Andre oppgaver kan være vertskapsrollen overfor alle som kommer i forbindelse med produksjoner.


Inger Birkelund og Agnete Båtnes Braaten. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– På Buffy By var det 25 personer som var involvert, og på den forestillinga vi jobber fram nå, Nuorassa kohisee, er det over 20, forklarer Birkelund, og legger til:

– Så det er klart det trengs folk for kunne administrere og organisere og få det til å bli trivelig for de som kommer hit for å jobbe.

Unge og kvalifiserte søkere

Blant søkermassen var det åtte personer som ble tilkalt til speedintervju, hvorav fire gikk videre til et dybdeintervju.

Til tross for at Braaten bare er 31 år, var hun den eldste blant disse fire, opplyser Birkelund.

– Alle de åtte søkerne var kvalifiserte og kunne løst oppgavene, i tillegg til at man kan legge litt ulike oppgaver til stillinga utfra hvilken kompetanse som kommer inn. Alle var dedikerte og hadde lyst på jobben. Det var svært gode søkere. Så det var en utrolig takknemlig følelse, sier Birkelund, og legger til:

– Agnete hadde absolutt konkurranse, men ble til slutt innstilt som nummer én og vi er veldig glade for at hun takket ja. For oss var det også viktig at den som skulle få jobben skulle være i Nordreisa, noe som var én av de tingene som ble vektet fra vår side.

– Jeg kan jo avsløre at jeg begynte å gråte da jeg ble oppringt, skyter Braaten inn.

Bygger institusjon

Birkelund sier at hovedoppgavene i den nye stillingen blant annet er å ha ansvar for prøvene foran hver teaterproduksjon, og ledelse av disse. For hver produksjon dreier det seg om 8 uker med prøver. Dette, i tillegg til å være turneleder når teateret er ute på turné.

– Mellom slagene kommer de administrative oppgavene som skal løses her på Halti i lag med meg, sier hun.

– Vi skal jo bygge opp en helt ny institusjon, så det er mange oppgaver i vente, avrunder Birkelund.