Markedet i Kjækan er i vekst, og samler folk også langveisfra. (Illustrasjonsfoto: Kjækan marked)

 

Et marked som i sin tid ble opprettet av ingen ringere enn Kongen i statsråd.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Markedet på Kjækan ble besluttet opprettet ved kongelig resolusjon av 4.2.1850. Ved kongelig resolusjon av 1.4.1871 ble dette markedet nedlagt fordi markedshandelen var opphørt av seg selv.»

Denne meget kompakt formulerte opp- og nedturen fant vi på sidene til Halti kvenkultursenter. Halti har nemlig digitalisert en rekke artikler som tidligere har stått på trykk i årbøkene fra Nord-Troms historielag, så også artikkelen med teksten om markedet i Kjækan i Kvænangen i Troms, en artikkel med tittelen «Marked va gammel god tid.»

Men om det var snipp snapp snute for Kjækan-markedet i 1871, så lever det i beste velgående nå i 2019.

Det var for en håndfull år siden at lokale ildsjeler sa til seg selv, og trolig hverandre, at det ærverdige og av-Kongen-i-statsråd-opprettete markedet burde ha livets rett. En gjenoppstandelse ble organisert, og skal man tro det som i dag ryktes, så kommer det støtt og stadig mer folk.

Det skjer hyggelige ting i den vesle bygda både fredag og søndag, men lørdagen 27. juli er selve den markedsmessige hoveddagen, skal vi tro arrangørens egen facebookside. Her kan vi også lese at NordTroms hytteferie er arrangør, samt at markedet starter klokken 12 og varer til 17, med foredrag klokken 14 og premiering av fineste eldste kostyme klokken 16. Klokken 21 spiller The Norwegian Creedence opp til dans, for dem som vil trimme komagan.

Av kvener er vi kjent med at også folk utenfra Kvænangen kommune skal dit, og når det gjelder sistnevnte, så vet vi at Kvænangen qven og sjøsamisk forening på ulikt vis er involvert i markedet.

Folk i Kjækan omtaler stedet som ei perle ved kysten, så da kan du jo ta turen dit og bedømme selv.

Kjækan i Kvænangen. (Kilde: Norgeskart)