Leder for Alta kvenforening Åshild Rundhaug Karlstrøm på skråkkafe på Alta museum kvenfolkets dag 2021. (Foto: Kristine Jonas)

 

Kvenfolkets dag i Alta ble feiret med språkkafe på museet. Det ble erklært en braksuksess.

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Kvenfolkets dag var et av mange arrangement som måtte vike vei for korona-nedstengingen mars 2020. Siden da har både Alta kvenforening og Alta museum hatt en tanke om at de ville gjennomføre et arrangement, kanskje spesielt med fokus på språk. Den endelige ideen med språkkafe startet med leder i Alta kvenforening Åshild Karlstrøm Rundhaug.

– Vi begynte å tenke på hvordan skal vi hente fram språket, hvis det er noe av språket igjen i det hele tatt i Alta. Etter litt undersøkelser ble vi tipset om John Andersen. Han kan språket og han har lært det som barn. Så ble spørsmålet hvordan vi skulle legge det fram, forteller Karlstrøm Rundhaug.

– Sist gang det var språkkafe i Alta var på 80- og 90-tallet når folk satt nede på samvirkelaget på Elvebakken å snakket sammen. Her er enda noen få i Alta som snakker kvensk, og de er sånne gullfunn. Så på 16. mars så fikk vi selve gullfuglen John Andersen, forteller lektor ved Alta museum Kristin Nicolaysen.

Til slutt kom foreningen i kontakt med Håkan Funck, rektor på Alta kristne grunnskole. Han er fra Pajala-området i Sverige, og snakker derfor meänkieli, som er svært likt den kvensken Andersen kan.

– Når jeg fikk kontakt med han så var han i fyr og flammer. Ja, det skulle han gjerne gjøre, og det er jeg veldig glad for. De snakket på samme vis, og Funck bidro til at samtalen ble så bra som den ble.

I samarbeidet med Alta museum ble hele arrangementet filmet, slik at flere kan få gleden av å høre den unike samtalen på kvensk. Det er enighet om at dette skal distribueres på et punkt, men nøyaktig når eller hvordan er ikke bestemt.

Anita Håkegård Pedersen (Sv) på Alta museum Kvenfolkets dag 2021, med mye skryt til den kvenske «gullfuglen». (Foto: Kristine Jonas)

– Det er en gavepakke som jeg ser fram til når vi kan åpne opp å vise filmen så flere får se og høre at språket faktisk er blant oss, sier Karlstrøm Rundhaug.

– Viktig å vite hvem vi er

Tidligere varaordfører i Alta kommune Anita Håkegård Pedersen (Sv) var også å se blant publikum på Alta Museum. Hun stilte det gode spørsmålet av hvordan John Andersen har klart å holde seg så godt, og ikke minst klart å ha hodet med seg mot hundreårene.

– Det var så fascinerende å se en som er 98 år prate finsk og som husker så godt. Hva er trylleformularet for å bli så gammel og så klar i hodet? Han bydde så på seg selv, og det er så artig å se at han behersker finsk enda. Enda han ikke har praktisert det så mye heller, forteller Pedersen.

Selv tror hun nok at hun har noen kvenske aner fra sin familie med opphav i Kåfjord i Alta, og er personlig svært opptatt av lokalhistorie.

– Vi er jo en kommune som har mange stammers språk å ivareta. Det er veldig viktig at kvensk for rom for en oppblomstring. Jeg synes det er utrolig artig å høre og se hvor godt foreninga jobber, og at flere yngre har lyst å lære seg språket. Det e viktig for oss å vite hvem er vi.