Mathilde Berg Johnsen nyter sommeren. (Foto: privat)

 

Sommeren til den ungen kvenen består av veksling mellom jobb og annen sommergøy.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Sommeren er her for fullt, og vi undrer oss over hva kvener finner på nå i sommer. Et helt nytt kvensk sommerfjes er Mathilde Berg Johnsen. Hun er nyoppdaget kven, og bruker sommeren som flere andre unge, nemlig bytting mellom å stå på jobb, og å kose seg ute i solen. Når vi ringer henne er hun på vei til trening, men tar seg tiden til å fortelle om sine sommerplaner.

Jobb, reising og hjemme i Oslo

– Sommeren bruker jeg hjemme i Oslo, men jeg har nettopp vært en uke i Liverpool, forteller Johnsen.

Johnsen kommer fra Alta, og flyttet til Oslo for å studere. Nå jobber hun, men reiser i tradisjon tro til hjembyen for å jobbe frivillig på Alta Live i august. Apropos festivaler så kan hun fortelle at hun dessverre ikke har fått med seg hvilke kvenske festivaler som har vært, og som kommer denne sommeren.

– Jeg er ikke så involvert i det kvenske miljøet enda, men det hadde absolutt vært interessant og spennende å få med seg disse festivalene til neste år, sier hun.

Vil lære å hekle

Når sommerferien er over, og høsten kommer tilbake har Johnsen blant annet lyst til å lære seg å hekle. Hun har nemlig sett en heklevideo på TikTok som gjorde henne nysgjerrig.

– Det var noen som hadde heklet en terrakotta potte og bordbrikker som så ut som monstera blader. Man kunne putte bladene oppi potten så det så ut som en heklet monsteraplante. Den var så søt, så den vil jeg lære meg å lage, sier hun.

Interessert i egen bakgrunn

Utover heklingen, så kan høsten også brukes til å lære mer om egen bakgrunn. Som sagt så er Johnsen en helt nyoppdaget kven, og kan dermed ikke så mye om verken sine egne røtter eller hva som foregår i det kvenske miljøet. Men hun er absolutt interessert i å lære seg mer.

– Jeg er veldig interessert i å lære meg mer. Det er onkelen min som er mest investert i det kvenske nå, men hele familien min er klar over sine røtter, avrunder hun.