Her ble det fangst i håven. (Illustrasjonsfoto: Alf E. Hansen)

 

Ei lang stang med en nettingpose ytterst. Intetanende fisk innen rekkevidde. Havner fangstmetoden fra Tornedalen på Unescos liste?

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I flere hundre år har håvfiske i Torneelva engasjert og forent dem som bor der. Både på svensk og finsk side. Nå vil isof, Institutt for språk og folkeminne, ha den gamle fangstkulturen inn på verdens viktigste internasjonale liste over immateriell kulturarv.

«Håvfisket ble valgt ut fordi den er på linje med Sveriges prioriteringer innen konvensjonen. Håvfisket er en kulturarv med sterk forankring og engasjement hos utøverne og en tradisjon som deles av flere land», melder minoritet.se i sakens anledning.

Sitatet er fra vurderingen til den svenske ekspertkomiteen som altså falt ned på tornedalsk håvfiske som riktig kandidat å melde inn, etter at nevnte komité hadde vurdert syv innkomne forslag.

«Håvfisket gir anledning til språklig og kulturelt fellesskap over landegrensene, da man formidler kunnskap om fangstmetoder, tilvirkning av redskap og tilredning av den fangete fisken. Innen håvfisketradisjonen anvendes også minoritetsspråket meänkieli», heter det fra Isof, instansen som altså har foreslått at nomineringsprosessen bør begynne. I løpet av året vi er inne i, et forslag de har sendt til Kulturdepartementet.

Det ligger mange års forberedelser bak dagens eventuelle realisering av en konkret søknad til Unesco, og det vil stadig gå tid. Minoritet.se skriver at en nominering tidligst kan leveres om snaue to år, våren 2025, og at beslutning om eventuell innføring på listen først kan forventes tidligst året etter, i 2026.

Vi tar med at også Finland foreslås med på lag i søknaden, noe de selv skal ta stilling til i løpet av kommende høst.