Bildet er fra skogfinsk område på norsk side, men høstkonferansen i Sverige byr på minst like stemningsfulle og historierike scener. (Illustrasjonsfoto: Norsk Skogfinsk Museum/arkiv)

 

Også skogfinnene kjenner på identitetsmessig oppvåkning. Å møte likesinnede krydrer livet, og i august har du igjen sjansen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Finnskogdagene 2023 har nylig gått inn i historien, men i helgen 18. til 20. august bys det på mer av skogfinsk verdi. I hvert fall hvis du har anledning til å ta deg en tur over grensen.

«Varmt velkommen til FINNSAMs høstkonferanse, på Ströms og Tåsjö finnmarker», heter det i en invitasjon fra Finnbygder i samverkan, som forkortelsen står for.

Deres høstkonferanse er en fast tradisjon, og rosinen i pølsen dette året, blir nok bussturene rundt om i de lokale skogfinske bosettingene.

«De fleste bosettingene ligger naturskjønt til på frodige marker ved storslagne sjøer», fristes det fra arrangørhold.

Området det tales om ligger i Strømsund kommune, og således i Jämtland. Området tilhørte Norge/Danmark inntil 1645, noe som ifølge arrangøren hadde stor påvirkning på de skogfinner som i andre halvdel av 1600-tallet søkte om lov til å drive nybygging på blant annet Ströms finnmark. De skriver videre:

«Tåsjö finnmark ligger i Jämtlands len, men i landskapet Ångermanland, som til forskjell fra Ström tilhørte Sverige allerede før 1645. Innflyttingen hit skjedde i etapper fra de ulike skogfinske bosettingene i resten av Ångermanland, men også fra andre landskap.»

Påmelding senest innen 24. juli. Program med foreløpige tider og annen info ligger ute, det finner du her:

FINNSAM’s høstkonferanse 2023