Kreative Kjersti Feldt Anfinnsen fikk prisen. (Foto: Bernt Santens)

 

Hun sto støtt da det stormet som verst. Et mot som bidra til å gi Kjersti Feldt Anfinnsen utmerkelsen Årets kven 2022.

 

Frank Halvorsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Du husker henne kanskje fra debatten rundt kvensk eller ei på Tines melkepakker. Debatten snødde ned med sure innlegg mot så vel Kjersti Feldt Anfinnsen som kvener flest, og vi minnes også at hun sa til Ruijan Kaiku at hun visste at det debattinnlegget hun skrev – ville vekke reaksjoner.

Utdannet tannlege, Anfinnsen er også forfatter og DJ, lekent formulert slik i et oppslag i Ságat (11. oktober 2022): «Seriøs forfatter på dagtid: Utfrika kvænsk DJ på natten.» Kai Petter Johansen er leder for Norske kveners forbund, forbundet eier prisen i lag med Ruijan Kaiku, og sier dette på vegne av juryen:

– Det var mange gode og spenstige forslag. Et bredt spekter å velge mellom. Begrunnelsen for at juryen landet på Kjersti Feldt Anfinnsen, er at hun har markert seg på flere områder i 2022.

Johansen sier at juryen spesielt ønsker å trekke fram to felt hvor Anfinnsen har bidratt til kvensk synlighet i samfunnet.

– Som sitt alter ego «DJ Saunasatan» deler hun kvensk og tornedalsk musikk med nye målgrupper. Der formidler hun den kvenske kulturen på en annen måte enn vi er vant til, sier lederen.

Så til melkepakke-debatten. Johansen sier dette:

– Før jul 2022 skrev hun et leserinnlegg til Nordnorsk debatt hvor hun tok til orde for at Tines melkekartonger i Troms og Finnmark burde ha kvensk tekst i tillegg til nordsamisk og norsk. Det ble dessverre besvart med en rekke harselerende og hatske kommentarer i sosiale medier, noe hun var forberedt på. Vi berømmer henne for at hun likevel valgte å uttale seg offentlig.

Som i fjor deles prisen ut Kvenfolkets dag, slik at dersom alt går etter planen, skal Anfinnsen få tildelt utmerkelsen fra NKF-lederen om få timer. Nærmere bestemt på et arrangement på Deichmanske bibliotek i Bjørvika, Oslo.

Her er juryens fullstendige begrunnelse for årets kven 2022:

«Kjersti Feldt Anfinnsen har markert seg på flere områder i 2022, og juryen ønsker spesielt å trekke fram to felt der hun har bidratt for kvensk synlighet i samfunnet:

Som sitt alter ego DJ Saunasatan deler hun kvensk og tornedalsk musikk med nye målgrupper, og en rekke musikksjangre får plass på settlistene hennes. DJ Saunasatan formidler den kvenske kulturen på en annen måte enn vi har sett tidligere, og vi er store tilhengere av dette friske kvenske pustet på kulturfeltet og spesielt på dansegulvet. Med slagordet «Ei saa peitää!» (Må ikke tildekkes!) gir DJ Saunasatan samfunnet ikke annet valg enn å se og høre det kvenske folket og den kvenske musikken.

Like før jul 2022 skrev Anfinnsen et leserinnlegg til Nordnorsk debatt der hun tok til orde for at Tines melkekartonger i Troms og Finnmark skal inneholde kvensk tekst i tillegg til nordsamisk og norsk. Her skrev hun om betydningen for kvenene av å være synlige for å få mulighet til å bevare og utvikle kulturen og redde språket sitt. Leserinnlegget hennes ble dessverre besvart med en rekke harselerende og hatske kommentarer i sosiale medier, noe Anfinnsen var forberedt på. Vi berømmer Anfinnsen for at hun likevel valgte å uttale seg offentlig om «melkekartongsaken», og ønsker å gi henne en velfortjent oppmerksomhet gjennom prisen «Årets kven 2022».»