Kyläpeli fra en tid hvor folk stående som sild i tønne ennå var helsemessig og sosialt spiselig. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)
Publikum får en magisk tidsreise, lover arrangøren.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Det er nå seks dager igjen til den første av tre forestillinger i Kyläpeli 2020. De fleste spillestedene er dessverre avlyst, det omfatter Reisadalen, Tørfoss og Ovi Raishiin og har naturligvis med viruset å gjøre, men arrangøren lover en spesialtilpasset versjon. Her blir det to fortellinger med oppmøte og utgangspunkt i Halti kulturscene, framgår det av ei pressemelding fra Kyläpeli og produsent Inger Birkelund.
Kyläpeli foregår i området Storslett i Nordreisa kommune i Nord-Troms, og første forestilling heter «Matkala Yksin,» norsk tittel «På reise alene.» Den spilles som vi forstår inne på Halti kulturscene. I neste fortelling forventes det bevegelse i publikumsmassen, for nå er det ut på «Polkupeli,» en vandring. Da skal det vandres fra Halti og over nybrua, via badstua i Elveparken, over gammelbrua og til slutt tilbake til parkeringsplassen på Halti.
«På vandringa vil rollefigurer fra tidligere spel dukker opp. Huldra, Erkki og Risten-Anna, markedsfolk og ikke minst Viina-Heikki og Voi-Inka som også i år har mange lyssky planer de ønsker å gjennomføre,» meldes det fra Birkelund, som ennå har noen billetter igjen til de tre forestillingene, satt opp torsdag 17. og fredag 18. og lørdag 19. september klokken 18.00 alle dager. Varigheten på årets Kyläpeli er oppgitt til halvannen time.
«På kulturscenen bruker vi profesjonelle, tekniske hjelpemidler for å løfte våre barneskuespillere og fortellinga de ønsker å dele med publikum. I Elveparken tenner vi levende lys i skumringstimen. Sammen med elva, naturen og flott sang og musikk blir Polkupeli en magisk tidsreise,» melder Inger Birkelund, som har fått med seg Agnete Båtnes Braaten som medprodusent.
Les mer og finn billett på Landsbyspel
Som i fjor samarbeider Kyläpeli med Storslett skole og Den kulturelle skolesekken om et opplegg for 8. klasse. I år er det elevenes rolle å spille markedsfolket, samt at de utgjør sangkoret som følger solistene i Polkupeli.
Vi tar med at Kyläpeli er en del av Yhessä, yhessä betyr på norsk sammen, og er ett av fire satsingsområder i et Kvääniteatteri under etablering. Spelet gjennomføres også denne gang i samarbeid med Itu teatteriforeeninki, Halti Kvenkultursenter, Halti nasjonalparksenter, Nord-Troms museum og Forskningsdagene/Halti næringshage.