Fra fredagens åpning. Vi ser fagleder Anneli Naukkarinen sammen med stortingsrepresentant Hadia Tajik. Med dette er Porsanger kvenske språksenter/Porsangin kväänin kielisentteri offisielt i gang. (Foto: Privat)

 

Full sal under åpningen av det nye kvenske språksenteret i Porsanger.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Åpningen av Porsanger kvenske språksenter ble en flott og viktig dag, heter det fra fagleder Anneli Naukkarinen ved Porsanger kvenske språksenter/Porsangin kväänin kielisentteri. Fredag 23. august åpnet senteret offisielt, det ligger for øvrig i Lakselv, og de åpnet med inviterte gjester som blant andre stortingsrepresentanten Hadia Tajik.

Både faglige innslag og forestilling ble belønnet med godt oppmøte. (Foto: Privat)

– Porsangers ordfører Aina Borch stod for snorklipping og både fylkesmann Elisabeth Vik Aspaker, leder for Norske kveners forbund Hilja Huru og stortingrepresentant Hadia Tajik holdt flotte taler. Og under Terje Aronsens foredrag var det full sal, sier Naukkarinen.

Aronsen fortalte om da han som ung lærer først begynte å undervise i finsk og kvensk etter forespørsel fra noen unge elever om undervisning på eget morsmål, og hvordan dette etter hvert spredte seg til det vi ser i dag, med kvensk institutt, språksentre og generelt aksept og respekt for det kvenske språket og kulturen.

– Anna-Kaisa Räisinen og barna framførte nydelige låter, og mange var både synlig stolte og rørt til tårer, bekrefter fagleder.

Serveringen varmet godt på en kjølig dag i Lakselv. (Foto: Privat)

Fredag var det kaldt vær i Lakselv, men fiskesuppe og bokna lammekjøtt varmet godt. Med kvensk blåbærpai og skikkelig bålkaffe som prikken over i-en.

Kvelden ble avsluttet i kultursalen der Gro Raattamaa og gjengen spilte og framførte «Britas brev.» En fortelling om unge Brita og familien som flyttet fra Enentekiö til Brennelv på 1800 tallet.

– Det ble en fin åpning av Porsanger kvenske språksenter, bekrefter Anneli Naukkarinen.