Kvenske flagg trenger økt tilgjengelighet og synlighet. (Foto: Liisa Koivulehto)

 

Oppfordrer til samarbeid for økt tilgjengelighet for kvenske håndflagg.

 

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

 

Tromsø museum var den første utenom kvenforeningene til å selge kvenske håndflagg i Tromsø. Men der koster et kvensk håndflagg 140 kroner – mot 50 kroner for et samisk flagg.

– Jeg er overrasket over at prisforskjellen er så stor. Det er ingen hensikt i at et kvensk håndflagg skal være dyrere å kjøpe enn andre håndflagg, sier Bernt Isaksen, leder i Tromsø kvenforening, Tromssan kveeniseura.

– Innkjøpsprisen for et kvensk håndflagg var flere ganger høyere enn for et samisk håndflagg, forteller seniorkonsulent Kristiina Johansson ved Tromsø museum.

– For at utsalgsprisen ikke skulle bli himmelhøy, bestemte vi å selge kvenflaggene til selvkost, opplyser hun.

Hun sier at små kvanta og flere ledd kan være årsaken til den høye prisen.

Det var Tromsø kvenforening som i vinter oppfordret Tromsø museum til å kjøpe inn kvenske håndflagg til salg i museumsbutikken. Museet bestilte 10 flagg og har solgt dem siden mai.

Fire kvenske håndflagg til 140 kroner stykket, det var beholdningen på Tromsø museum i midten av august. (Kuva: Liisa Koivulehto)

Helt nytt

– Alle flaggprodusenter i Norge har oppskriften på kvenflagget, så det er bare å bestille. Men det blir dyrt hvis du bestiller bare noen stykker, og det er kanskje det som har skjedd her, sier Isaksen.

– Kan de kvenske lokalforeningene bidra noe her?

– Ja, foreningene kan informere om hvor man kan bestille flaggene billigst mulig. Foreningene kan gå sammen og bestille større kvanta hos en leverandør.

– Kunne kvenforeninga og Tromssan ruijansuomalainen yhdistys – Norskfinsk forening i Tromsø samarbeide her?

– Ja, vi har god dialog og samarbeid, og skal ta dette opp i løpet av høsten, sier Isaksen.

– Mener du svensk?

Polarmuseet, i sentrum, og Botanisk hage i Breivika er avdelinger av Tromsø museum. De har ikke hatt kvenflagg til salgs. Heller ikke noen av de mange turistshoppene på Storgata selger kvenflagg.

Polaria er en av de store turistattraksjonene med butikk i Tromsø sentrum, med titusener av besøkende årlig. I mange år ha de hatt ei bøtte med norske og samiske flagg i butikken. Når vil de også har det kvenske?

Da vi var innom Polarias butikk tirsdag 20. august, var det bare et par norske flagg igjen. Selger dere kvenske flagg? spurte vi en bak skranken.

– Mener du svensk? lød svaret.

Et svar Bernt Isaksen sier seg oppgitt over:

Museumsbutikken ved Tromsø museum ble det første stedet i byen hvor man har kvenske håndflagg til salgs for turister. Kuva: Liisa Koivulehto

– Flagg er et viktig symbol. Å øke tilgjengelighet og synlighet for kvensk flagg er viktig både for vår egen del, men også for lokalbefolkninga i regionen for øvrig, sier lederen.

Leder Bernt Isaksen i Tromsø kvenforening-Tromssan kveeniseura ønsker at kvenflagget skal bli mer synlig i lokalmiljøene enn hva det er i dag. På bildet er Isaksen (t.h.) med på å heise flagget foran Tromsø Rådhus for første gang, på Kvenfolkets dag 2019. (Kuva: Liisa Koivulehto)