Kventeateret får årlig driftstilskudd over statsbudsjettet. Her et bilde fra i sommer, da kulturminister Lubna Jaffery var på besøk. (Foto: Arne Hauge)

 

7. september 2023: Kventeateret har etter alle solemerker fått fast plass på statsbudsjettet.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– En viktig milepæl og verdt å feire, heter det fra stortingsrepresentant Ivar B Prestbakmo (Sp) i ei pressemelding.

Det var torsdag denne uken at representanten fra Troms kunne fortelle at Regjeringen fra 2024 foreslår fast driftstilskudd til Kvääniteatteri – Kventeateret. Teateret har til nå levd «fra hånd til munn» i form av prosjekter, nå tiltenkes de fire millioner kroner årlig over statsbudsjettet.

Les også: Hadde med seg gave til Kventeateret

Formålet med tilskuddet er naturligvis å skape og formidle kvensk scenekunst. Prestbakmo sier dette i sakens anledning:

– Dette vil bidra til å ivareta språket, bygge identitet og kultur samt synliggjøre utfordringer for kvener spesielt og minoriteter generelt i Norge.

En gledens dag for alle som har jobbet for Kventeaterets kunstneriske og økonomiske framtid. Her et bilde fra da nyheten ble gjort kjent. (Foto: Privat)

Han viser også til teaterets langvarige innsats og sterke engasjementet, der folk først sto sammen om å få etablert selve teateret, før arbeidet med statlig finansiering tok til. Det ga resultat, viser han til, idet driftsfinansiering nå etter all mulig sannsynlighet er på plass.

– Det har vært svært artig og spennende å følge arbeidet som er gjort, og spesielt artig i dag å kunne formidle den gode nyheten, sier Prestbakmo.