Verden rundt for radarparet fra Kivikylä. (Foto: Siivet AS/Anstein Mikkelsen)

 

Kummitus bringer kvenene ut i verden. Trolig vil filmen besøke samtlige verdensdeler før året er omme.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Kummitus og Tähtipoika fra Kivikylä, historiens første kvenske animasjonsfilm for barn, har lagt ut på en ny reise, framgår det av ei pressemelding fra Anstein Mikkelsen og Siivet.

Denne gangen bærer det riktig nok ikke opp på stjernehimmelen, men til forskjellige steder rundt om på jordkloden. For å synliggjøre kvensk språk og kultur.

Filmen er allerede vist på festivalen Skábmagovat i Finland og er antatt til en animasjonsfestival i Bulgarias hovedstad. Videre skal den reise rundt på en ambulerende festival i Sør-Korea, delta på en animasjonsfestival i Tokyo i Japan og vises på Inka filmfestival i Lima i Peru.

– Men dette er bare foreløpig. En rekke andre festivaler rundt om i verden har vist interesse for visninger i løpet av året, sier Mikkelsen.

Stjernegutten til venstre og vennen Spøkelset til høyre. (Foto: Arne Hauge)

– Selv om det ikke finnes penger øremerket til kvensk film og vi gjør dette på dugnad, regner vi med at filmen vil ha besøkt alle verdensdeler før året er omme, sier han.

Dessverre, kan Mikkelsen opplyse, har ingen norske festivaler sagt ja. Til gjengjeld har filmen likevel nådd sitt hovedpublikum – barna i de kvenske områdene. Kivikylä ble nemlig vist en rekke steder i Troms og Finnmark i tidsrommet rundt Kvenfolkets dag 16. mars i år, og den ble vist på NRK samme dag. I tillegg er den gratis tilgjengelig både som hel film og serie på fem episoder på Siivets egne nettsider, samt også som hel film på NRK fjernsyn.

Mikkelsen kan fortelle at Siivet er i sving med en ny kvensk animasjonsseriefor barn. Det kommer også et prosjekt som involverer kvenske ungdommer dersom dette lar seg finansiere.

Vi tar med at Siivets første kvenske barnefilm Karine ja Kađonu loru ble laget for 20 år siden, med både kvenske språk og kvensk tema. Den «grenseløse» ungdomsdokumentaren Jakten på Soria Moria kom seks år senere. På grunn av manglende finansiering, sier Mikkelsen, ble det ikke noen nye tilbud for kvenske barn og unge, ikke før Kivikylä kom i fjor.