Lansbyspelet Kyläpeli (Arkivfoto: Lill-Vivian Hansen)

 

Matkala Yksi er basert på de sanne historiene om barn som ble sendt fra fattige hjem i Tornedalen til Ruija for å få et bedre liv. I september settes forestillingen opp i Nordreisa.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

– Vi hadde styremøte i Kyläpeli fredag 8. mai og besluttet å avlyse forestillingene på 3 av 4 spillesteder under Kyläpeli 2020 som følge av koronasituasjonen, kun spillested 1 på Halti kulturscene vil gjennomføres. Dette melder produsent Inger Birkelund på landsbyspelets facebookside onsdag.

Beholder barneforestillingen

Forestillingen Matkala Yksin settes opp 17., 18. og 19. september,  på de samme datoer som tidligere annonsert. Det er Itu barneteater som er ansvarlig for denne forestillinga som er basert på de sanne historiene om barn som ble sendt fra fattige hjem i Tornedalen til Ruija for å få et bedre liv.

– Nå skal våre dyktige barneskuespillere i dialog med profesjonelle scenekunstnere tolke disse historiske hendelsene, og formidle de for oss i en moderne kontekst. “Matkala Yksin” skal utvikles gjennom sommeren og høsten, for så å settes opp på spillested Halti under Kyläpeli 2020. Kulta fra Tromsø skal bistå oss med manusutvikling, regi og instruksjon, forteller Birkelund.

Itu barneteater har allerede fått tilskudd fra Kulturrådet for å utvikle en slik forestilling om utenforskap.

Korona

I og med at Kyläpeli-konseptet er et tett møte mellom publikum og medvirkende, ville det bli umulig for arrangøren å overholde de smitteverntiltakene som krevdes, samtidig som man ivaretok kvaliteten i formidlinga av teaterforestillingene.

– I hovedforestillinga Mun Kultani er vi avhengige av våre gode venner fra Tornedalen, de er sentrale som skuespillere og musikere. Det samme gjelder for samarbeidet med Tornedalsteateret om regi. Slik karantenebestemmelsene er i dag, kan det blir vanskelig å hente de hit fra Sverige. Men vi har ikke lyst å slippe taket helt. Vi har derfor forespurt ordfører/kommuneoverlege i Nordreisa om mulighet for å gjennomføre den planlagte barneforestillinga «Matkala Yksin» på Halti kulturscene og har nå fått klarsignal til det, forklarer Birkelund på landsbspelets Facebookside.