Daniel Särkijärvi leder an i arbeidet med revitalisering av meänkieli, og kan tjene som eksempel på en av flere mulige kandidater. (Illustrasjonsfoto/arkivfoto: Liisa Koivulehto)

 

Kvenenes søsterspråk har aldri vunnet den svenske minoritetsspråkprisen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Personer som har gjort en hederlig innsats for tegnspråk har vunnet to ganger. Tilsvarende for samisk, også her har personer via solid innsats vunnet to ganger. Romsk har også vunnet to ganger, og jiddisch er på den noble listen.

Det er institutt for språk og folkeminne som deler ut prisen, noe de har gjort siden 2012. Riktig nok har prisen flere ganger gått til personer som har gjort en generell god innsats for minoritetsspråk i Sverige, men direkte til noen som jobber for kvenenes søsterspråk meänkieli, har den ennå til gode å bli gitt.

Den svenske minoritetsspråkprisen deles normalt ut i mai, og gis «som belønning for gode innsatser i arbeidet for og med minoritetsspråk og som en oppmuntring til fortsatt arbeide», framgår det av instituttets hjemmeside.

Står meänkieli for tur i 2021? Eller må de vente ennå en tid? Det blir spennende å se, og her kan du lese mer om vinnerne så langt av den gjeve svenske minoritetsspråkprisen