Maja Mella er virksomhetsleder ved Svenska Tornedalingars Riksförbund – STR-T. (Foto: Arctic Minds/Minoritet.se)

 

Svensk meänkieli-avis fikk støtten fra staten halvert.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Dette er et demokratispørsmål,» sier Maja Mella overfor minoritet.se.

«Vårt bidrag er halvert fra 100.000 kroner til 50.000 kroner. Dermed er vi på samme bidragsnivå for METavisi som
for fem, seks år siden,» sier Mella, virksomhetsleder ved Svenska Tornedalingars Riksförbund, STR-T. Det er de som gir ut METavisi, et magasin som ivaretar og tornedalingenes språklige, kulturelle og samfunnsmessige interesser.

Det var tidligere i år at Mella og forbundet fikk den nedslående nyheten; bidraget fra det svenske Kulturrådet ble skåret ned med 50 prosent, dette i forbindelse med reduksjon i bidrag til kulturtidsskrifter. Mella sier til minoritet.se at dette innebærer færre artikler på meänkieli, samt at avisen nå ikke kan gjøre som planlagt og øke frekvensen av saker på nettet.

METavisi anses ikke bare som et språkrør for Sveriges 75.000 meänkieli-talende, men også for såkalt ummikot – meänkieli for ikke-meänkielitalende.

«Med nåværende bidragsmodell kan vi kun publisere en artikkel per måned på meänkieli og svensk. Det innebærer at artiklene som publiseres må ha et innhold med nyhetsverdi og lang liggetid,» sier lederen.

Avisen har eksistert i drøyt fire tiår, og Mella sier at spørsmålet om økonomisk bidrag fra staten nå skal løftes til høyere hold – i et lengre perspektiv for å unngå at METavisi tvinges til å dele skjebne med det romske tidsskriftet È Romani Glinda, som gikk inn grunnet redusert tilskudd.