Museet er til for å brukes. Et sentralt sted i Varanger for opplevelse og læring, formidling og forskning. Her fra inngangspartiet. (Foto: Sander Larsson Framnes)

 

Styrelederen sier seg svært glad og stolt over kvenenes nye, framtidsrettete museum.

 

Frank Halvorsen og Arne Hauge

 

Kurt Wikan, styreleder for Varanger museum IKS. (Foto: Privat)

Pent dresset opp i ny bygningsmessig kvendrakt trer Vadsø Museum – Ruija kvenmuseum inn i det som lover å bli en lysende framtid. Det velkjente og meget solide NRK-bygget i Vadsø har anno 2021 blitt et musealt praktbygg.

– Jeg er både stolt og glad. Det har blitt et flott museum. Jeg er svært glad for at vi har fått dette til, sier Kurt Wikan, styreleder for Varanger museum IKS og således også for avdeling Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

Til spørsmål om skjær i sjøen, sier Wikan at han ser ingen. Til det er bygget for nytt, nå ses det kun framover, sier han. Mye skal ennå gjøres, mye skal ennå på plass. Det skal katalogiseres og registreres, gjenstander og annet verdifullt for ettertiden.

– Med det nye museet har vi fått en plass å jobbe. Og vi får plass nok, det er det som har vært problemet, sier Wikan, som parallelt med åpningen av museet også kan se fram til bedre tider på den personalmessige siden. Tidligere har Wikan nemlig også fungert som leder for Varanger museum, noe han var i halvannet år, men nå skal ny direktør på plass. Den nye direktøren for Varanger museum IKS heter Petter Snekkestad og begynner 1. oktober i år. Det blir en stor avlastning å få ham på plass, sier styrelederen.

Det var i august i år at nymuseet offisielt åpnet, med brask og bram og mye lettelse over endelig å ha ballen trygt i må.

– Vi har jobbet i mange år for å få et museum i Vadsø. Det er et vanvittig løft å få inn et så stort museum, og et nytt bygg. Nå får vi et museum for kvener og norskfinner i Varanger, noe som har vært savnet lenge. Folk i Vadsø setter veldig pris på dette, bekrefter Wikan.

Når det gjelder vyer for framtiden for nymuseet, så viser Wikan til to hovedområder, formidling og forskning.

– Vi vil ha det som et museum som skal brukes. For Vadsøs befolkning betyr det veldig mye å ha et signalbygg som dette, så man kan invitere folk med inn og vise fram sin egen historie og identitet til gjestene.

– Følelsen med hensyn til framtiden for museet er svært god, oppsummerer Wikan.

Vi tar med at Vadsø Museum – Ruija kvenmuseum er en avdeling under Varanger museum, et interkommunalt selskap eid av kommunene Sør-Varanger, Vadsø og Vardø.