Anneli Naukkarinen viser frem den nydesignede elvekventskjorta. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Lørdag arrangeres det elvebåttreff i Lakselv.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

I forbindelse med lørdagens elvebåttreff i Lakselv, har Porsanger kvenske språksenter og Porsanger museum fått laget en t-skjorte med historisk sus.

–Framsiden av skjorten viser et bilde tatt i Skoganvarre i 1901, nærmere bestemt på Otervannet der hvor Lakselva begynner. Her får vi se elvekvenen Johannes Henriksen, eller Heikin-Jussa som han het på kvensk, stå i en elvebåt og staker, mens Aftenpostenredaktør Amandus Schibsted ligger avslappet i båten, forteller Anneli Naukkarinen ved Porsangerkvenske språkenter. Det er Gudrun Schibsted som har tatt bildet.

–Vi syns det er et veldig godt bilde som passer godt til temaet som skal være på elvebåtsamlingen, sier Anneli.

Selv om hun forsikrer at hun langt fra er en elvebåtekspert, drister hun seg til å fortelle litt om båten på bildet.

–Det jeg kan si er at dette skal være en tidstypisk elvebåt som var laget spesielt for Lakselva. Elvebåter er formet forskjellig alt ettersom hvilken elv de skal brukes i, og også tilpasset spesielle deler av elva. Men mer spesifikt om byggemåte og bruk kan de kyndige båtekspertene fortelle mer om på arrangementet lørdag, sier Naukkarinen..

T-skjorten kan blant annet kjøpes under lørdagens elvebåttreff i Patosuanto nederst i Lakselva fra 12-15. Det er Porsanger Museum og Kvensk Språksenter som står bak elvebåttreffet. Her får du se utstilling av elvebåter og demonstrasjon av staking. Norske Kvener forening selger kaffe og vafler. Det blir leker og premier for barn. Arrangøren oppfordrer også folk til å ta med egne båter til elvebredden.