Holger, Jan og Jan-Erik i Stadshuset i Kiruna. Foto: Alf E. Hansen.

 

Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto (NKF-RK) og Lantalaisen inviterer til samling i Kiruna 2.–5. august.

– Venner i Sverige og Norge, sett av første uke i august – vi oppfordrer alle som har anledning å få med seg dette pionerprosjektet, og la det bli en kilde til kunnskap og inspirasjon i videreutviklingen av vår felles kvenske kultur og språk, sier Jan Daleng og Alf E. Hansen i NKF-RK.

Pionerprosjekt

NKF-RK samarbeider med Lantalaisen, våre kvenske venner i det aller nordligste Sverige, og vil arrangere en samarbeidsleir i Kiruna, der hensikten er å bli godt kjent med hverandres kultur og hverdag, og samarbeide videre med å bevare og utvikle vår egenart.

– For noen uker siden hadde vi besøk fra Sverige i Alta. Her ble grunnlaget for et fyldig arrangement i Kiruna-området lagt, forteller Hansen.

Nylig har Daleng og Hansen vært i Kiruna for å planlegge videre program for samlingen.

Forventningsfulle kvenske fjellbønder ventet oss. Foto: Alf E. Hansen.

Felles identitet

– Tema for arrangementet er «Ett språk, en kultur, ett folk». Ideen er å gi kunnskaper om og forsterke vår felles identitet, forklarer duoen.

Nå jobbes det med å finpusse programmet. Hansen og Daleng røper at de jobber med å få til besøk på Jukkasjärvi Hembygdsgård og museum, tradisjonell notdragning – med påfølgende tilberedning av fisken, tradisjonell slått – inkludert sliping av ljåer og kniver og informasjon om redskaper, visning av film og bilder i tillegg til underholdning – sang og musikk.

Det vil også bli holdt foredrag. Hansen skal selv snakke om kvensk kultur og byggeskikk og Daleng om kvenprosjekter i Porsanger. I tillegg står prof. emeritus Henning Johansson, Terje Aronsen og Erik Andersson på foredragslista med ulike temaer.

– Detaljert oppsett av programmet vil bli kunngjort noe senere når alt er finpusset og vi tar høyde for rokkeringer i programmet, sier arrangørene.

– Vi vurderer også en eventuell deltakeravgift på deler av programmet, men i hovedsak tenker vi at de som ønsker å komme til dette arrangementet, gjør det for egen regning, klargjør Hansen.

Det vil bli noe felles bespisning, samt at flere av programpostene naturlig nok vil være uteaktiviteter, i tråd med kvensk kultur.

 

Vi møttes på hembygdsgården for å lage program. Foto: Alf E. Hansen.