Det spøker dag og natt: Oddbjørg og Agnes har gitt sitt bidrag til den voksende mengden kvensk litteratur: (Kuva: Kjersti Mikkelsen)

 

Småskummel tospråklig barnebok fra 87 og 99 år gamle forfatterinner.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Småspøkelsene Dutte og Nutte rømmer hjemmefra og drar ut i verden. Der møter de en flora av mytiske vesener fra en trekulturell verden i nord. De to dagspøkelsene gjør utallige skøyerstreker overfor menneskene de støter på. Underveis møter de nattspøkelsene Milly og Man. Det er bare et problem – dagspøkelser tåler ikke mørke og nattspøkelser tåler ikke lys.»

Søsteren illustrerte

Barneboka «Det spøker dag og natt/Päivän ja yön kummitukset» er en norsk/kvensk barnebok skrevet for en del år siden av Oddbjørg Ulstein. Oddbjørgs søster Agnes Wilhelmsen illustrerte boken, som i første omgang ble gitt ut lokalt i Porsanger i form av et lite hefte.

Etter at Oddbjørg fikk Alzheimer og mistet språket tok sønnen Anstein Mikkelsen til å lese for henne fra det hun selv hadde skrevet. Han syns historien om småspøkelsene Dutte og Nutte var så frodig og spennende at den burde deles med flere. Kvenforkjemperen Terje Aronsen foreslo at boka også burde oversettes til kvensk.

Oddbjørgs andre bok

Med støtte fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet har hans firma Siivet AS nå gitt ut boka «Det spøker dag og natt/Pävän ja yön kummitukset» i 2.500 eksemplarer. 1.500 av disse er allerede levert til Biblioteksentralen og skal sendes ut til biblioteker over hele landet. Boka er oversatt til kvensk av Merethe Eidstø ved Kvensk institutt.

TIL GLEDE FOR BARNA: Oddbjørg Ulstein er ute med spøkelsesbok på norsk og kvensk. (Kuva: Anstein Mikkelsen)

Oddbjørg Ulstein har tidligere skrevet boka «Kvardag,» utgitt av Norsk barneblad. Denne boka er inspirert av hennes egen barndom og forteller om en ung jentes oppvekst på en liten gård på Sunnmøre. Hun har også skrevet teksten til Porsangervalsen og en rekke sanger og dikt. Hun har også skrevet ferdig en ny, men ennå ikke utgitt barnebok.

Fikk ansvaret

Oddbjørg Ulstein og Agnes Wilhelmsen kommer fra Jørn-garden på Ulstein på Sunnmøre, men har bodd det meste av sine liv i Finnmark. Oddbjørg er 87 år, og Agnes fyller 100 den 2. oktober 2018. I 1942 døde deres mor, og storesøster Agnes fikk ansvaret for lillesøster Oddbjørg og seks brødre. Mot slutten av krigen ble de kjent med brødrene Egil og Alfred Wilhelmsen fra Børselv i Finnmark.

Flyttet nordover

Bakgrunnen var at brødrene etter å ha rømt til fjells ble tatt av tyskerne og sendt til fots til Narvik som hestepassere og derfra videre sørover til Jørn-garden på Ulstein. Det var der Egil traff Agnes, de giftet seg og flyttet nordover til Børselv. Etter et av besøkene på hjemgården ble Oddbjørg med sin søster nordover for å hjelpe til med å passe barna. I Børselv traff hun Helmer Mikkelsen. De giftet seg og slo seg ned i Finnmark.