Statssekretær Anne Karin Olli syns kvendrakten var skikkelig fin. Vi ser (fra venstre) statssekretær Olli, Toril Paulsen, Miriam Paulsen og Lilly Simonsen. (Foto: Arne Hauge)

 

Statssekretæren nysgjerrig på kvendrakten 

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det var mange flotte drakter å se i lokalet da Kvænangen språksenter – Naavuonon Kielikeskus/Návuona Giellaguovddás – offisielt åpnet. De fleste draktene var av variert samisk opprinnelse, men det fantes også kvenske innslag.

Det la statssekretær Anne Karin Olli tydeligvis merke til, for i en av pausene pratet hun lenge med Toril Paulsen, Lilly Simonsen og Miriam Paulsen, tre lokale damer kledd i vakre kvendrakter. Og nettopp draktene var hovedsamtaleemne i statssekretærens kaffepause.

Fikk vite mye om drakten

Olli var i Kvænangen for å holde hilsningstale i anledning åpningen av språksenteret, og med på kjøpet fikk hun altså mye informasjon om kvendrakten, som damene hadde sydd selv i kurssammenheng.

– Kvensk språk er i dag i en kritisk situasjon, og arbeidet må styrkes, sa for øvrig statssekretæren, som mente at jobben for å styrke kvensk både betød å starte ut i ny retning, men samtidig lære av det språkvitaliseringsarbeidet som gjøres for nordsamisk. Hun så intet motsetningsforhold mellom jobben for samisk og jobben for kvensk. Snarere tvert i mot.

Glad for innsatsen

Å styrke språk flere språk samtidig kan gi gjensidig inspirasjon og erfaringsutveksling, sa Olli, som sa hun var glad for Kvænangens store engasjement for kvensk og samisk språk og kultur.

Statssekretær Anne Karin Olli syns kvendrakten var skikkelig fin. Vi ser (fra høyre) Toril Paulsen, Lilly Simonsen, Miriam Paulsen.