Inviterer til bokbad med M Seppola Simonsen. (Foto: Heidi Furre)

 

I Trondheim blir den kvenske språkdagen markert med bokbad.

 

Vilde Christoffersen Walsø

 

M. Seppola Simonsen debuterte i vinter med boka «Hjerteskog / Syđänmettä» (Flamme forlag.) Nå kommer forfatteren til trønderhovedstaden for å lese dikt og snakke om skrivingen sin.

Kritikerrost

Boka har fått positiv omtale i flere medier. Blant annet skrev Thula Kopreitan på NRK.no: «Hjerteskog er et viktig bidrag – eller kanskje rettere sagt et startskudd, for kvensk litteratur. Äntligen! Ikke minst er boka et startskudd for Seppola Simonsens forfatterskap, som har gode utsikter.»

Les mer om M her: Nå er vinnerne av skrivekonkurransen kåret

Sindre Ekrheim i avisa Dag og tid var også positiv: «Dikta til M. Seppola Simonsen eig både språklege og naturlyriske kvalitetar. Det finst ein kombinasjon av ro og rastlaus rørsle i dette biletuniverset som imponerer, og som brått krystalliserer seg i enkle, overtydande bilete.»

Det gode selskap

M. Seppola Simonsen, som tidligere har gitt ut en kortere såkalt boksingel ved navn «Nord», forteller at diktningen har avfødt invitasjoner til flere litterære arrangementer, fra Oslo i sør til Kirkenes i nord.

– For meg virker det som om det kvenske er noe nytt og spennende for mange, og jeg er veldig takknemlig for alle mulighetene det gir meg. Framover har jeg også flere litteraturfestivaler og arrangementer på kalenderen, forteller den unge lyrikeren.

Skjetne leder samtalen

I Trondheim skal M. Seppola Simonsen «bokbades» av Erlend Skjetne. Foruten å være forfatter – også han med tilknytning til Flamme forlag – er Skjetne kjent i det kvenske miljøet som styreleder i Ruija forlag.

Bokbadet ledes av Erlend Skjetne, selv forfatter. (Foto: Leikny Havik Skjærseth)

– Jeg tror dette blir et veldig fint arrangement, sier Skjetne. – Jeg tror det vil ha appell både til dem som brenner for det kvenske, og til andre som først og fremst er interesserte i skjønnlitteratur. Arrangementet er gratis og åpent for alle, så her er det bare å ta med seg venner og familie og møte opp.

Optimistisk forfatter

Det er Ruijan kväänit Keski-Norja – Norske kvener Midt-Norge som står for arrangementet, i samarbeid med Kvääninuoret og Norsk forfattersentrum Midt-Norge.

M. Seppola Simonsen ser fram til å ta turen fra Oslo, og opp til den såkalte bartebyen.

– Selvsagt er det litt nervepirrende, men jeg tar det med fatning. Det kvenske miljøet er veldig imøtekommende, så jeg har troen på at dette kommer til å bli en hyggelig kveld, og jeg gleder meg til å møte både kvener og poesientusiaster!

Bokbadet finner sted på den kvenske språkdagen, 26. april, på Habitat bar klokken 20.00.