Hovedvinneren ble M. Seppola Simonsen for sitt dikt «En dag skal jeg ro dit.» (Foto: Privat)

 

«Bidrar til refleksjon.» «Gir oss enda større nærhet.» «Språklig fint formulert.» Juryen har sagt sitt og plukket ut tre verdige vinnere.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Juryen for den kvenske skrivekonkurransen melder at de har vinnerne klare. De tre vinnerne er:

1. premie, 15 000 kroner: M. Seppola Simonsen

2. premie, 10 000 kroner: Marie Konstanse Skogstad

3. premie, 5 000 kroner: Tone Seppola-Edvardsen

Her skynder vi oss å tilføye at også de øvrige bidragsyterne vil få en oppmerksomhet, nemlig hvert sitt eksemplar av den nye og påkostete plata til Arve Henriksen, en CD hvor Henriksen spiller til Alf Nilsens Børsskogs tekster. Plata kan forventes tilsendt på nyåret, blir det meldt.

Mange gode bidrag

Det var Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto, Ruija forlag, Kvensk Institutt og Ruijan Kaiku som sist vinter utlyste den kvenske skrivekonkurransen. Det kom inn 20 bidrag. Disse fordelte seg på 7 dikt, 7 essays og 6 noveller. Juryen melder om en spennende jobb med å lese gjennom mange gode bidrag.

Når det gjelder førstepremien på 15 000 kroner til  M. Seppola Simonsen, så sier juryen blant annet følgende om diktet med tittel «En dag skal jeg ro dit»:

«Forfatteren bruker bilder fra naturen og fra erfaringer i naturen som formidler en lengsel til noe og noen som har vært før, noe vakkert som også forfatteren har et håp om å få oppleve. Det er usikkert om forfatteren kommer dit, men håpet er der. Bildene og metaforene som brukes er sterke, men de er gjenkjennelige og gir assosiasjoner. Diktet bidrar til refleksjon. Dette er en verdig vinner av konkurransen.»

Bruken av kvensk

Også vinneren av andrepremien på 10 000 kroner utmerket seg i form av et dikt. Om Marie Konstanse Skogstads dikt «Hva er det kvenske for deg/Mikä oon kvääni minulle», sier juryen blant annet følgende:

«Diktet  favner vår fortid, nåtid og framtid. Det gir oss et helhetlig perspektiv på det kvenske. Bruken av kvenske ord og setninger forsterker vår forståelse og vårt inntrykk av diktet. Den gir oss en enda større nærhet til noe vi kjenner og har kjent. Man sitter igjen med en følelse av å være der i øyeblikksskildringene.»

Tredjepremie til Tone Seppola-Edvardsen for essayet «Kvenske sommerferier.» (Foto: Privat)

Så til tredjepremien på kroner 5 000 kroner. Her fikk juryen å gjøre med et essay, skrevet av Tone Seppola-Edvardsen. Essayet heter «Kvenske sommerferier», hvor juryen begrunner sin avgjørelse blant annet slik:

Sanselige, fysiske detaljer

«I essayet minnes forfatteren barndommens bilferier til Nord-Finland og Nord-Sverige som dannelsesreiser til landskap og steder var det nytt og annerledes. Forfatteren resonnerer rundt kvenske/norskfinske røtter og arv, og sluttordene i diktform knytter tråder mellom fortid og nåtid. Essayet representerer erfaringer som deles av mange i nord. Det er språklig fint formulert, det får fram barns opplevelse av sanselige, fysiske detaljer, og farsportrettet er tegnet med varme og forståelse.»

Vi tar med at juryen har bestått av Trygg Jakola fra Ruija forlag, Karin Larsen fra Kvensk institutt, samt også jurymedlemmene Rønnaug Ryssdal og Katriina Pedersen.

Hvis du vil lese om hva skrivekonkurransen nærmere bestemt skulle handle om, så gir denne saken svar:

Hva er det kvenske for deg?