KOMMER: Riksspillemann i Sverige, Daniel Wikslund, gjester Grovfjord på Kvenfolkets dag. Her fra Kuivakoski/Tørfoss kvengård i Nordreisa i forbindelse med Kyläpeli i 2023. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

En stortingspolitiker med kvenske røtter og en sametingsråd møtes når Kvenfolkets dag skal markeres for tredje gang i Tjeldsund.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Førstkommende lørdag, den 16. mars, markeres Kvenfolkets dag på Huset i Havet i Grovfjord, som ligger i Tjeldsund kommune, nord for Ofotfjorden.

Markeringen starter opp klokken 11 med salg av kaffe og kaker. Deretter blir det foretatt en åpning, før det blir dialogsamtale mellom stortingsrepresentant Tom Einar Karlsen, som har kvenske røtter fra Porsanger, og sametingsråd Runar Myrnes Balto. De skal snakke om Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport, og hvordan man kan forsone lokalt.

Les også: Denne gjengen vil ha et nasjonalt forsoningssenter 

Etter dialogsamtalen blir det musikkfortellinger ved riksspillemann i Sverige, Daniel Wikslund fra Tjautjasjaur, som stiller med både vokal, fele og trekkspill.

Det er Stiftelsen Huset i Havet som, sammen med Kystsamene, står bak arrangementet. Ifølge nestleder i Kystsamene, Kurt Magne Stormo, er dette tredje året man markerer kvenenes dag i Grovfjord.

Se også:

Kvenfolkets dag 2024: Landsdekkende oversikt