Vil vi ha bruk for kvenske ord på sol og varme, eller er kanskje sommervott og gråvær bedre? (Foto: Terje Myrene & Gørill Føleide)

 

Kristine, Sander og Bjørn Martin er klar for å kjøre siste sending før sommeren. Vi skal høre om hvordan Skogfinnene nå tar grep for å få seg eget flagg og unge sommervikarer i Kvænangen. Så skal vi prøve oss på noen kvenske vitser og lære oss noen kvenske sommerord. 

Flagg er utrolig viktig både for en nasjon og for folket. Kvenene har sitt eget flagg, og det er ikke egentlig så lenge siden vi fikk det. Kvenlandsforbundet vedtok Kvenflagget i 2009. På en mørkeblå bakgrunn ligger en solblomst (aurinkonkukka) som er funnet på en rekke gjenstander i det kvenske området.

Styreleder i Norsk skogfinsk museum Anders Jan Larsson. (Foto: Privat)

Dessverre så er ikke alle minoriteter kommet like langt i prosessen som vi har, og da tenker vi spesielt på skogfinnene. De har en historie og situasjon som e veldig lik kvenene, og nå har de altså bestemt seg for å ta steget med å få seg et flagg. Det er Norsk skogfinsk museum som har tatt initiativet, og Kristine har tatt seg en prat med styreleder Anders Jan Larsson om hvorfor et eget flagg er så viktig.

– Vi har ikke så mange identitetsmarkører igjen, og som en identitetsmarkør vil et flagg være voldsomt viktig. Vi har som mange andre minoriteter opplevd at det i lange perioder har vært sånn at folk har følt en skam på grunn av undertrykkelsespolitikken som har vært ført, mens nå er det helt motsatt. Folk som tar DNA prøver er svært fornøyd og stolte hvis de kommer ut med skogfinske gener, sier han.

Les mer om planene for et skogfinsk flagg her.

Unge sommervikarer lager liv i Kvænangen

Linn Elisabeth Warth og Lennart Jenssen. (Foto: Kvænangen Språksenter)

Kvænangen språksenter har tatt inn to unge sommerverter, rykende fersk ut av 8. og 10. klasse. Linn Elisabeth Warth og Lennart Jenssen er ivrige i å finne på aktiviteter for miljøet. De har holdt språkcafe og bingo, besøkt barnehage for å lære bort ord, og laget plakater og videoer for språksenteret.

De gikk begge to på kvensk undervisning, og vil gjerne bidra til å lære bort språket videre. De legger ut gøyale ting på Kvænangen språksenter sine sosiale medier, både på Instagram og Facebook. Så der er det bare å følge med.

Du kan lese mer om Linn og Lennart her: Ivrige sommerverter på Kvænangen språksenter. 

Vitser og sommerord

Til denne ukens trasige tekst har Kristine prøvd å finne noe som kan få opp sommerhumøret til gjengen i studio, nemlig kvenske vitser. Disse er hentet fra siste utgave av Ruijan Kaiku og (u)stødig oversatt til norsk av Kristine selv.

Miksi päiväkirjaa kirjoitethaan illalla?
Hvorfor er dagboka skrevet ned på kvelden?

Miksi se sanothaan ette raaka kriminelli oon kovaksi keitetty?
Hvorfor sies det at rå kriminelle er hard å koke?

– Kunka paljon kello oon?
– Sitä mie en saata sannoot. Se vaihettuu koko aijan!

– Hva er klokka?
– Det makter jeg ikke å se. Den bytter hele tiden!

Til ukens hjemmelekse har Sander jobbet iherdig med å finne kvenske utgaver av typiske sommerord. Lettere sagt enn gjort, mange av ordene finnes kanskje ikke på kvensk engang, men heldigvis fikk vi litt hjelp fra det store internettet. Vi søkte hjelp i Facebook-gruppa «Kveenin sanat», og fikk der mange gode forslag til kvenske sommerord. Ikke minst ble vi mint på at sommerord i Troms og Finnmark er mer enn bare solbriller og solhatt, men også mygg, gråvær og sommervotter.

Kesä                           – Sommer
Aurinkoklasit           – Solbriller
Aurinkohattu           – Solhatt
Sandaalit                   – Sandaler
Hietalinna                 – Sandslott
Aurinkokreemi        – Solkrem
Vesisivakat               – Vannski

Mer lokale sommerord:

Sääski                        – Mygg
Mäkärä                      – Knott
Märkäsää                  – Gråvær
Kesävantthuut         – Sommervotter
Peitto                         – Pledd
Keskiyöaurinko       – Midnattsol

Ruijan Radio tar seg en liten sommerferie, men vil være tilbake igjen første uka i august. Da vil hovedsakelig Sander være den faste radioverten, men frykt ikke, Kristine skal jobbe hardt for å snike seg med der hun kan.

Kväänintiima

Også denne sommeren sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.

 

God sommer! Hyvää kesä!