Einar Niemi syns det var på høy tid at Vadsø fikk sin egen kvenfestival. Kuva: Heidi Nilima Monsen

 

Professor Einar Niemi er svært glad for at det stadig dukker opp nye arrangementer for kvener, og han mener at det var på høy tid at kvenhovedstaden Vadsø fikk sin egen kvenfestival. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

– Det var på tide at vi fikk en kvenfestival her i Vadsø. Historien er jo full av fortellinger om at Vadsø er kvenenes hovedstad, og det er et faktum at det ikke er noen andre steder hvor det har bodd flere kvener samlet enn her, hvis en ser bort i fra storbyer i dag. Men prosentvis er det ikke noen steder i Norge hvor det er mer kvener enn Vadsø. Over 60% faktisk på det meste, fortalte en tydelig engasjert professor emeritus og varangerværing Einar Niemi da Ruijan Kaiku møtte han under nettopp Kvenfestivalen i Vadsø.

Levende kvenby

Han synes det har vært veldig lite oppmerksomhet rundt det kvenske og kvenene fra lokalmyndighetene sin side.
– Samtidig har jo kvenkulturen på sett og vis hatt en merkelig evne til å overleve her. Blant annet har det vært lite fornorsking av kvenske slektsnavn her i Vadsø. De gamle slektsnavnene lever i beste velgående. Språket har jo også overlevd her til i dag, sier han.

Niemi mener at slike festivaler som denne nye Kvenfestivalen i Vadsø er viktig for kvenkulturen og kvenske samfunn fordi festivaler er en del av vår tids uttrykksmåte.

– Festivaler er en veldig viktig uttrykk for vår tids manifestasjon av noe man ønsker å fremheve, og vi ser jo her på kvenfestivalen i Vadsø hvor mange som står fram og sier at de er kvener, og som faktisk også snakker kvensk. Det er utrolig flott, sier han.

Einar Niemi på kunstutstillingen Kven er kven i Vadsø. Kuva Heidi Nilima Monsen

Nydelig kunstutstilling

Niemi var også tilstede under åpningen av kunstutstillingen Kven er kven, som består av fotografier og tekst ved Åsne Kummeneje Mellem.

– Jeg syns det er flott med slike utstillinger, for da møtes man og man kan ha ulike samtaler. Det vekker minner, og jeg syns at vi her i kveld har en veldig positiv stemning, smiler han.

Han var tydelig imponert over utstillingen og kunstnerens framstilling av «hverdagskvener».

– Det ene er jo at dette er veldig flott fotokunst med fantastiske portretter. Tekstene er også veldig fine. Jeg tror mange undervurderer kunsten som kulturuttrykk. Det er ikke mange portretter i utstillingen, men de viser levende mennesker og dokumenterer hvordan kvener lever i dag. Og disse kvenene har masse å fortelle! Så jeg tror at en slik utstilling som dette bidrar veldig sterkt til bevisstgjøringen av det kvenske, i tillegg så virker jo dette ufarliggjørende, fordi bildene viser at kvener jo er alminnelige mennesker. For mange har liksom det kvenske vært noe farlig eller mystisk, men her ser man at kvener er som deg og meg. Utstillinga viser at kvener er helt vanlige folk, med sine livshistorier, sier Einar Niemi.