Mervi Erkheikki gleder seg til å jobbe med revitalisering av det kvenske språket i Alta. (Foto: privat)

 

Som ny daglig leder for Kvensk språksenter Alta, tar Mervi Erkheikki med seg god revitaliserings-erfaring fra Umeå. 

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Stillingen som leder av det kvenske språksenteret i Alta ble nylig besatt. Mervi Erkheikki fra Umeå takket ja. Til Ruijan Kaiku sier hun dette:

– Jeg er super glad og takknemlig for jobben. Det blir et helt nytt eventyr for meg og min sønn som jeg ser fram til, sier hun.

Les også: Hun fikk den kvenske jobben i Alta

Varmt i hjertet

Erkheikki forteller at hun søkte på jobben mye på grunn av hennes tidligere jobb. Der leste hun en del av den seneste forskningen angående nasjonale minoritetsspråk, samt fulgte politiske diskusjoner og beslutninger angående nettopp dette både i Sverige og Norge.

– Det kvenske ligger spesielt varmt i hjertet, det er det nærmeste slektsspråket for meänkieli, minner hun om. Videre har hun lenge vært interessert i det kvenske språket, både historien og hvordan det står seg i dagens Norge.

– Etter hva jeg har forstått, så virker det kvenske å være mer etablert i det norske samfunn enn hva meänkieli er i Sverige. Man kan for eksempel studere mastergrad i kvenske studier ved UiT, og hvor kult er det ikke å høre en nyttårstale på norsk nasjonalt fjernsyn, holdt på det kvenske språket?

Erkheikki sier seg også interessert i å lære mer om revitaliseringsarbeidet her til lands, og det viktige arbeidet som Alta og de andre kvenske språksentrene har gjort og kommer til å gjøre.

Samarbeid på tvers

Når det kommer til hvorfor hun ønsker å jobbe med kvensk i Alta, så handler det om å delta og være med på å utvikle metoder og framme språket enda mer i kommunen. Hun håper at hun med sin bakgrunn som lærer bedre kan bidra til å fremme og stimulerer til økt bruk av kvensk.

– Jeg håper også at jobben gir mulighet for samarbeid på tvers av landegrensene, sier hun videre. Og sier seg klar over at fruktene med arbeidet med revitalisering, som langvarig prosess, kommer på sikt.

– Det blir spennende for meg å jobbe mer operativt enn hva jeg kanskje er vant med fra en statlig jobb i Sverige, sier hun videre. Ettersom språksentra i Norge er eid av kommune og ikke stat som i Sverige, så innbyr det til tettere samarbeid med blant andre Alta Kvenforening.

– Jeg ser framt til å høre deres erfaringer og gode råd, bekrefter hun.

Til sist legger Erkheikki til at hun ble utrolig glad da hun fikk telefonen med tilbud om stillingen.

– Jeg er veldig takknemlig for å bli valgt ut. Gjennom arbeidet mitt skal jeg gjøre mitt beste for å vise meg verdig, avslutter hun.