Kvensk lørdag på Halti. Rita Mienna og Tove Rappana Reibo. Foto: Lill Vivian Hansen

 

– Til nå har jeg «klikket» inn 79 personer, forteller Rita Mienna, som hadde ansvar for å telle de besøkende på kvensk lørdag på Halti.
Og det stoppet ikke der, enda flere benyttet anledningen til å besøke Halti kvenkultursenter på Storslett denne dagen. Publikum fikk mulighet til å se utstillingene «Møter» og «Ja takk, begge deler», foredrag med Bjørnar Seppola om kvenkulturen i Nord-Troms og en musikalsk tidsreise med koret KvääniÄänii og ihana!
– Å, æ synes det har vært fint å være her på Halti i dag, sier Line Evensen, som både har sunget og truffet mange kjente.
– Jeg må alltid sette av lørdagen i tilknytning til kvenfolkets dag, sier hun.

Bjørnar Seppola. Foto: Lill Vivian Hansen

Språket i spissen
Det ble så fullt som det kan bli i salen da Bjørnar Seppola gjorde seg klar til å holde foredrag om kvenkulturen i Nord-Troms.
– Det var lang kø utover gangen, det er veldig hyggelig at det er interesse, sier Seppola, og er positivt overrasket over pågangsmotet folk viser i kvensakene.
Mindre positivt synes han språkutviklinga de siste 30 årene har vært.
– Det er ikke en positivt at språkbruken har gått så veldig tilbake, og jeg ser heller ikke en vekst i det vi jobber med i dag. Det må en annen type satsing til, og mener man må ta en diskusjon innad i miljøet på hva man skal satse på. Han tror ikke en kvenkultur med norsk språk har så veldig lang levetid.
– Vi må sette språket i spissen og knytte kulturen til språket, sier han, ansvaret ligger både hos kvenene og hos myndighetene.
– I dag har vi ikke de resursene som skal til, fastslår Seppola, kulturtiltak er flotte for å vekke interesse, men det må ikke stoppe der.

Kvensk lørdag på Halti ble arrangeres i forbindelse med Kvenfolkets dag og er et samarbeid mellom Halti kvenkultursenter, Nord-Troms Museum, Nordreisa bibliotek og Halti SA.