«Tuulessa – I vinden» er en utstilling basert på et forskningsprosjekt som undersøker kvensk kultur i dag. (Foto: Pål Vegard Eriksen)

 

Kainun institutti – Kvensk institutt inviterer til sommerutstillingen «Tuulessa – I vinden», en utstilling som handler om synligheten av kvensk kultur i dag.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Kvensk institutt inviterer til utstillingsåpning av sommerutstillingen «Tuulessa – I vinden», i dag mandag 12. juni klokken 17.00.

Kvensk språk og kultur er i vinden, skriver instituttet i sakens anledning. I den kvenske revitaliseringsprosessen er det fullt av liv innenfor kvensk musikk, håndverk og teater. Kvener gjør seg mer synlig innen både kulturlivet og næringslivet, og viktige diskusjoner løftes fram.

Diskusjoner rundt fornorskningen, hvem kvenene er i dag og hvordan kvensk kultur i dag blir uttrykt, er smakebiter som presenteres i vandreutstillingen «Tuulessa – I vinden», meldes det.

Utstillingen er basert på forskningsarbeidet IMMKven. I prosjektet har en gruppe forskere undersøkt hvordan den kvenske kulturen er synlig i dag innenfor familier, kulturnæringen og på museum. Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom UiT – Norges Arktiske Universitet, Vadsø Museum – Ruija Kvenmuseum og Nicolaysen Film.

«Tuulessa – I vinden» er produsert i samarbeid med Norges Arktiske Universitetsmuseum, Nord-Troms Museum, Halti Kvenkultursenter, Kvensk Institutt, Alta Museum og Vadsø Museum – Ruija Kvenmuseum. Det er både privatpersoner og kunstnere som har vært med i prosessen, med Åsne Kummeneie Mellem som kunstnerisk veileder.

Vi tar med at prosjektet har mottatt midler fra Troms og Finnmark fylkeskommune, og at utstillingen er støttet av Norsk Forskningsråd sitt SAMKUL program.

Du kan lese mer om forskningsprosjektet her: IMMKven-forskning på vandreutstilling