– Svært takknemlig for støtten, sier daglig leder Lakki Patey i NA Technologies AS. Her sammen med co-founder Hildegunn Almas. Selskapet står bak New Amigos for kvensk. (Foto: Privat/NA Technologies)

 

Mottok en real storsum for å utvikle kvensk digital språkkafe.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Lakki Patey. (Foto: Privat)

Kursen for 1 euro er i skrivende stund på kroner 11,32. Det betyr at grunnlegger og daglig leder Lakki Patey i NA Technologies AS – altså de som i sin tid utviklet spillet og appen New Amigos for kvensk – har fått 996 160 kroner i støtte. For å utvikle Kvensk digital språkkafé. Snaut 4000 kroner unna millionen, med andre ord.

Det framgår av ei nylig pressemelding at de har mottatt pengene fra Nordplus, Nordisk ministerråds utdanningsprogram, og at midlene går til å utvikle en ny digitalkafé-modul i den allerede eksisterende New Amigos appen.

– Vi er svært takknemlige for støtten fra Nordplus. Støtten gjør det mulig for oss å realisere denne spennende modulen. Vi tror den digitale språkkafeen vil være et verdifullt verktøy for å skape samhold og fellesskap blant dem som lærer kvensk, samtidig som vi tror det vil inspirere flere til å bli interessert i å begynne å lære dette kulturrike språket, sier Lakki Patey, grunnlegger og daglig leder i NA Technologies AS.

Godt i gang

Han minner om at språk forsvinner raskt, og at når språk dør, går også kultur tapt.

– Da blir verden et fattigere sted. Dette påvirker ikke bare de som snakker disse språkene, men alle. Ofte er de fleste talerne av truede språk over 60 år. Vår viktigste oppgave er derfor å gjøre det populært blant unge å ta i bruk sine truede språk, sier Patey.

Målet er å skape kafé-fellesskap selv om man sitter på hver sin kant av landet. (Foto: New Amigos/NA Technologies AS)

Digital Språkkafe skal tilby brukerne en «interaktiv flerspillerplattform for språklæring og kulturell utveksling», spesielt rettet mot kvensk språk. Det meldes at utviklingen av den nye modulen allerede er godt i gang, og Patey sier at målet er å gjenskape den sosiale atmosfæren i en fysisk språkkafe.

Mer spesifikt vil brukerne samles i grupper på inntil fire personer i den virtuelle språkkafeen, i det  som forventes å bli en inkluderende og sosial atmosfære, simulert fram gjennom appen. Det opprettes digitale bord, og her kan folk spille sammen og lære og praktisere kvensk med andre. Dette i sanntid, enten ved å delta på drop-in-bord eller ved å invitere venner. Spillet er utformet som en konkurranse hvor brukerne vinner kort ved å oversette ord og uttrykk fra kvensk til norsk. Med muligheten til å samle poeng for å klatre på en rangeringstabell, vil Digital språkkafe etter planen kunne gi en «sosial og engasjerende måte å utforske og lære kvensk på.»

Bor spredt

Patey opplyser at New Amigos-appen ble utviklet i nært samarbeid med brukerne, og at det har vært gjennomført arbeidsmøter med folk som Hilde Skanke fra Kvensk Institutt, Vilde Christoffersen Walsø fra Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto, og Kaisa Sundelin fra Kvääninuoret – Kvenungdommen. Patey sier at deres innsikt og tilbakemelding har vært avgjørende for å forme den digitale språkkafeen. Kvenungdommen ga for øvrig brettspill-versjonen terningkast 6, noe grunnleggeren sier seg stolt over. Christoffersen Walsø sier det slik:

– Kvenene bor over hele landet og mange av oss ønsker å lære det kvenske språket. Fordi vi bor så spredt er det ikke alle som kan delta på kvenske språkkurs eller språkkafeer der de bor. Da er det fint at vi kan lære kvensk og være sosiale med andre som vil lære språket ved bruk av telefonen.

Hilde Skanke berømmer på sin side initiativet, og sier at spillet har gjort utrolig mye for et av verdens mest truede språk.

I april allerede

– At appen nå får enda en funksjon med støtte fra Nordplus, er utrolig bra for alle som ønsker å lære kvensk og samtidig ha et forum å lære i sammen med andre. Uansett hvor i verden eller i landet man måtte befinne seg. At jeg kan sitte i Børselv, møte Vilde i Trondheim eller Kaisa i Alta og ha en språkkafe sammen med dem, det gleder meg og hele det kvenske miljøet.

Den digitale språkkafeen forventes lansert i april i år. Patey sier at han stadig ønsker tilbakemeldinger på eksisterende spill, faktisk ønsker han å slippe til med ei lenke som fører til et spørreskjema hvor folk kan dele sine erfaringer med appen.

Spørreskjema

Vi tar med at NA Technologies AS har som mål å bevare og revitalisere truede språk gjennom innovative språkopplæringsverktøy. Og at New Amigos appen er reklamefri og gratis tilgjengelig på AppStore og Google Play. Så langt er det registrert over 10 000 nedlastinger av appen New Amigos, med over 600 som spiller kvensk. Noe som ifølge grunnleggeren gjør dem til en pioner når det gjelder å bidra til å revitalisere truede språk gjennom språklæringsverktøy for folk i alle aldre.