Bengt Pohjanen fikk æren av å være meänkieli-først på hjemlandets eldste radioprogram. (Arkivfoto: Enikő Molnár Bodrogi)

 

Aldri før har meänkieli vært å høre på seiglivete «Dagens dikt» på Sveriges Radio P1.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Mandag 5. februar i år var en svensk radio-merkedag som også bør glede det norske kvenfolket. Klokken 12.01 kunne lytterne av programposten «Dagens dikt» høre kjente Bengt Pohjanen lese «Jäg är född utan språk – Jeg er født uten språk.»

Det var som vi forstår dikteren selv som leste, en opplesning som også ble gjort på svensk slik at samtlige av de nær 100 000 lyttere kunne få med seg innholdet i diktet. Det er minoritet.se som melder dette.

Dagens dikt sendes på riksdekkende P1, som med sin etablering i 1925 er Sveriges eldste radiokanal. Med sin lansering i i februar 1937 er programposten den aller eldste som stadig sendes på radio i vårt naboland.

Det framgår av programoversikten at forfatteren og lingvisten Bengt Pohjanen ble viet mer radioplass i måneden vi er inne i. Diktet «Jeg er født uten språk» ble fulgt opp med nye opplesninger også de påfølgende fem dagene, idet radiokanalen har ført opp Bengt Pohjanen som «Månedens dikter.»

Versjonen på meänkieli følger den svenske et lite stykke ut i sendingen, og her kan du høre diktet:

Jäg er född utan språk

– Mie olen aina ollu tienraivaaja (…) Runo oon käänetty kohta 40:le kielele ja oon ulkomaila antalogioissa ja tutkinoissa, uttalte Pohjanen overfor minoritet.se i anledning opplesningen. Noe som på norsk betyr:

– Jeg har alltid vært en pioner (…) Diktet er oversatt til nærmere 40 ulike språk og fins i antologier utenlands og i forskningsmateriell.

Vi tar med at diktet nå føyer seg inn rekken av drøyt 24 000 dikt som til nå er opplest i den seiglivete programposten. Pohjanen skrev for øvrig diktet sitt i 1961, da var han bare 17 år gammel og gikk på gymnaset i Haparanda.

 

En merkedag for meänkieli og dikt-interesserte. (Foto: Skjermbilde fra Sveriges Radio P1/Björn Karlsson)