– Fin aktivitet for barn og voksne, synes Tove Raappana Reibo.

Heidi Nilima Monsen
heidi@rujan-kaiku.no

Tove Raappana Reibo bruker både kort, leire og perler for å stimulere kreativiteten og skapegleden på språkleire. (Arkivfoto)

Nå i førjulstiden ønsker mange å finne ulike sysler man kan gjøre med barn, barnebarn eller skoleelever for å stimulere kreativitet og skaperglede. Perling med såkalte Hamaperler har lenge vært et yndet aktivitet både på SFO, hobbykvelder og barnerom, men også mange voksne er bitt av perlebasillen. Også i undervisning er perler brukt for å lære barn om blant annet flagg og identitet.

En av dem som har brukt perler aktivt i pedagogisk sammenheng er språkarbeider ved Halti Kvenkultursenter Tove Raappana Reibo. Nylig presenterte hun bilde og oppskrift på Facebookgruppen «Kvensk Husflid» på hvordan man kan perle solblomsten fra kvenflagget på to ulike måter.

– Den lille ble til på språkleiren i april, kan Raappana Reibo fortelle.

Egentlig hadde barna på språkleiren fått i oppgave å lage kjøleskapsmagneter i formleire, men siden Tove hadde med perler også, ønsket barna å perle kvenflagget. Og slik ble den minste av de to perlede solblomstene til.

Den større og mer detaljerte varianten ble til under «Åpen lørdag» på Haltisenteret i oktober.

– Tanken var at barna skulle få perle det de ville, blant annet ulike flagg. En av foreldrene, som for øvrig er formgivingslærer, fant ut vi kunne eksperimentere litt med kvenflagget, og slik ble den mer detaljerte varianten til, forteller Reibo.

Den engasjerte språkarbeideren har flere ganger brukt perler i kvensk sammenheng. Under fjorårets språkleir fikk barna perle ulike kvenske ord og uttrykk, tornedalsflagget og stedsnavn.

Slik går du fram:

  1. Finn fram piggplater (helst runde) og perler i fargene blå, rød og gul (dette får man kjøpt blant annet i lekebutikker, hobbybutikker og ulike dagligvarebutikker), bakepapir og strykejern.
  2. Lag yttersirkelen og midten på piggplaten blå, jobb deg innover med seks streker eller «diamanter» i gult inn mot midten slik som på bildene, og fyll mellomrommene mellom de gule strekene  med røde perler.
  3. Legg bakepapir over perlene, og stryk forsiktig med strykejernet slik at perlene smelter sammen til du er fornøyd. Så kan du lirke løs perlene fra brettet og stryke på den andre siden også dersom du ønsker det. Husk å være forsiktig! La perlene kjøle seg ned.

Dersom du for eksempel ønsker å henge det perlede kvenflagget opp på juletreet eller i et vindu, kan du ta bort den øverste gule perlen før du bruker strykejernet. På denne måten får du et hull til oppheng.

 

(Bildene/illustrasjonene er fra Tove Raappana Reibo)