Kullsvart komedie: Klar for nordisk filmhelg. (Foto: Armomurhaaja – Euthanizer)

 

Viser Nordisk råds nominerte filmer.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Nordisk råds filmpris gis av Nordisk Råd til manusforfattere, regissører og produsenter i de nordiske landene. De nominerte filmene vises på Nordisk filmhelg i Oslo 26.-28. oktober.

Årets nominerte filmer er finske Armomurhaaja (Euthanizer) i regi av Teemu Nikki, norske Thelma i regi av Joachim Trier, danske Vinterbrødre i regi av Hlynur Pálmason, islandske Woman at War i regi av Benedikt Erlingsson og svenske Ravens i regi av Jens Assur.

Når det gjelder Armomurhaaja (Euthanizer), så skriver Finsk-norsk kulturinstitutt Finno at filmen er en kullsvart komedie med moralsk undertone.

Om det finske vemodet

– Den svinger fra det morsomme til det motbydelige i løpet av sekunder. Veijo Haukka jobber med å avlive lidende dyr. Han avliver dem på ulike kreative måter, og anser seg for å være en som gjør slutt på dyrenes lidelser, slik at de skal få slippe å leve sammen med de fæle menneskene. Misantropen Veijo innleder et forhold til sin fars sykepleier, som i likhet med ham har en morbid fascinasjon for døden. Han havner også i klammeri med den høyreekstreme organisasjonen «Soldiers of Finland», noe som får drastiske konsekvenser, melder Finno.

Etter filmen får folket besøk av produsent Jani Pösö, som skal snakke med Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen om det finske vemodet.
Vinneren av Nordisk råds filmpris 2018 offentliggjøres 30. oktober i Den Norske Opera & Ballett i Oslo i forbindelse med Nordisk råds sesjon.

For mer informasjon/billetter, klikk her