Hun lager tegneserier om emner som feminisme, funksjonsnedsettelse og dyrenes rettigheter. (Foto: Kaisa Leka)

 

Møt en prisbelønt tegneserieskaper.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Kaisa Leka er en finsk tegneseriekunstner som sammen med partneren Christoffer Leka publiserer selvbiografiske bøker om den menneskelige tilværelsens natur. Hennes tegneserier publiseres regelmessig i flere ulike finske aviser, og handler blant annet om feminisme, funksjonsnedsettelse og dyrenes rettigheter.

Kaisas arbeid har blitt tildelt Finlands serieforenings prestisjefylte pris Puupäähattu, og flere av parets bøker har blitt belønnet med priser som Serie-Finlandia og Grafias Guldtopp. Og hvis du er heldig å befinne deg i Oslo førstkommende torsdag 29. november, kan du møte henne på en tilstelning i regi av PechaKucha. Sistnevnte ble startet i Tokyo i 2003, som et kulturelt event hvor deltakere fra arkitektur, design, film, kunst, musikk og vitenskap møtes og uformelt viser seg og sine arbeider i en serie korte presentasjoner.

«Arrangementet har blitt et viktig forum for nettverksbygging og idéutveksling internasjonalt. PechaKucha arrangeres på DOGA i Oslo fire ganger i året,» heter det i en pressemelding fra Finsk-norsk kulturinstitutt Finno.

Vi tar med at Kaisa Leka også betegnes som litt av en eventyrer, som utforsker verden på en sykkel, eller senest i en kajakk. Parets nyeste bok, Imperfect, er en samling postkort tegnet under en sykkelreise fra New York til San Francisco. Kortene ble sendt til Christoffers nevøer og niese i Finland.

Tilstelningen med Kaisa Leka holdes på DOGA Design og arkitektur Norge i Hausmanns gate 16 i Oslo. Tidspunktet er klokken 19.30.