Kart over finsk-ugrisk bosetning i seks land. (Illustrasjon: Arkiv)

 

Korona-kluss også for Verdenskongressen for finsk-ugrisk.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Arrangøren har i dag foreslått at kongressen avholdes 16 til 18. juni i 2021. Vi avventer endelig avgjørelse, lød beskjeden vi for kort tid siden fikk fra Rune Bjerkli, sekretær i Kvenlandsforbundet. Kongressen skulle etter planen finne sted i juni i år i Tartu i Estland, men er nå utsatt på det som i utgangspunktet var på ubestemt tid, men som nå ser ut til å bli 2021. Dette naturligvis grunnet tiltakene i forbindelse med koronapandemien.

– Arrangementet vil bli avholdt i Tartu i Estland, og hovedtemaet forblir det samme, opplyste Bjerkli.

Ruijan Kaiku har tidligere skrevet at flere kjente kvener stiller til denne åttende finsk-ugriske verdenskongressen, og Kvenlandsforbundet gjorde listen over delegater kjent i midten av april i år. En delegasjon på fem er plukket ut, noe som ble gjort etter innkomne forslag til fellesmøtet på Kvenfolkets dag den 16. mars i år i Kiruna. Kvenlandsforbundet tok seg av det forberedende saksarbeidet, de står for øvrig også oppført som ansvarlig for den kvenske delegasjonen som skal til kongressen.

Delegatene må sies å være kjente navn i kvenske kretser, nemlig Rune Bjerkli, Hilja Huru, Nora Ollila, Leif Bjørnar Pedersen Seppola og Juha Tainio.

To varafolk er oppført, Bjørnar Seppola og Pekka Lantto, henholdsvis vara en og to. I tillegg, opplyses det, er det mulig for kvener som ønsker det å overvære kongressen som observatør.

Rune Bjerkli og Hilja Huru drar til kongressen, altså når den en gang i framtiden kan avholdes. Slik det nå ser ut, blir det i juni neste år. Bjørnar Seppola (til høyre) er en av to vara for den fem personer sterke delegatrekken. (Foto: Privat)