Denne vårmorgenen ble ekstra god med en porsjon næringsrik grøt/puuro. (Kuva: Heidi Nilima Monsen)

 

Havregrøt (puuro) med tyttebær (puola), kanel (kaneli), sukker (sokkeri) og smør (voi) gir en ypperlig start på dagen.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Vårsolen skinner på skrått inn gjennom vinduet i Karesuandovägen. Det er morgenstund og tid for frokost i den lille svenske bygda Saivomoutka, et steinkast fra finskegrensa. Hvis man er veldig, veldig, veldig flink til å kaste stein, det er.

Min slektning Sinikka Mämmi står ved komfyren. Hun har allerede vært oppe siden klokken fire, og har tent i ovnen, vasket, satt opp døren i drivhuset, vannet blomster og spirende grønnsaker, og begynt å gjøre klar skavet reinstek til dagens middag. Men først frokost, fruukosti.

–Vil ni ha grøt? spør hun på svensk med klang av finsk.

Havregrøt høres deilig ut, synes jeg, og Sinikka finner erfarent fram grøtkjele, havregryn, salt og vann. Mens grøten er til kok, dekkes bordet og praten går livlig.

På grøten får vi sukker, kanel, smør og tyttebær etter eget ønske. Sokkeri, kaneli, voi ja puola.

Det smakte himmelsk, så jeg måtte forsyne meg en gang til.

Kiitos ruvasta!

Sinnikka har servert grøt med et smil og mye kjærlighet. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

En porsjon til, kiitos.