Porsanger var første kommune i landet med trespråklige skilt. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

(Oppdatert): Et samarbeid mellom Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet står på trappene, melder iFinnmark. Forhandlingsleder i AP bekrefter at partiet ser til Høyre.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det har vist seg vanskelig å stable på beina en flertallskonstellasjon i Porsanger etter årets kommune- og fylkestingsvalg. Nå kan det gå mot en løsning, melder iFinnmark.

Etter et møte fredag kveld, som avisa kjenner til, kan det gå mot et valgteknisk samarbeid mellom Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, noe som betyr 12 av 19 representanter i kommunestyret.

«Etter det iFinnmark erfarer er det også tale om et politisk samarbeid, i form av en erklæring eller en politisk plattform», skriver avisa.


I posisjon? Hilde Skanke er en av tre kommunestyrerepresentanter fra Arbeiderpartiet. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

«Samarbeidet vil medføre at Jo Inge Hesjevik fra Høyre blir ordfører, og Mariell Haugli fra Arbeiderpartiet blir sannsynligvis varaordfører, slik det ligger an til nå», skriver iFinnmark.

Torsdag 19. oktober er det konstituerende kommunestyremøte i Porsanger.

Bekrefter Høyre-link

Ruijan Kaiku har snakket med Roar Nesbø, som leder forhandlingsutvalget for Porsanger Arbeiderparti.

Han bekrefter at partiet hans arbeider med en samarbeidsavtale om en politisk retning for de kommende fire årene med Høyre. Videre bekrefter han at det har vært samtaler mellom AP og FrP på fredag, men han vil ikke si noe mer om akkurat det før etter medlemsmøtet partiet skal ha i kveld.

– Jeg kan heller ikke kommentere et samarbeid mellom Høyre og FrP, sier Nesbø.


I opposisjon? Partiet hennes, Sosialistisk venstreparti, har fått ett mandat til kommunestyret. Anneli Naukkarinen er andre vara. (Kuva: Arne Hauge)

Viktig kven-kommune

Porsanger kommunen var den første offisielle trespråklige kommunen i Norge, og ble i 2003 den første kommunen i landet med trespråklig kommunenavn, og har på den måten vært en foregangskommune i arbeidet med å ta vare på kvensk språk og kultur.

I dag har kommunen blant annet et eget kvensk språksenter og er dessuten vertskommune for Kainun institutti – Kvensk institutt, som er et nasjonalt senter for kvensk språk og kultur. Det er også to aktive kvenforeninger i kommunen.