MS Finnmarkenin muutethaan hybridilaivaksi, ja kesälä 2021, ko se seilaa Yykeänvuonola, sen nimi oon MS Otto Svedrup. (Kuva: Hurtigruten_Agurtxane Concellon) 

 

Fra og med sommer 2021 vil Hurtigruta tilby kvenske fortellinger for sine gjester.

 

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

 

Visit Lyngenfjord oon pyytäny Inger Birkelundii muistelemhaan turistiile kvääniistä Hurtigruta-turistiile. (Kuva: Liisa Koivulehto)

Inger Birkelund i Nordreisa-bedriften Ihana har notert seg at turistnæringa i Tromsø etterlyser et kvensk opplegg. Et opplegg de kan selge til gjester som besøker byen.

– Det er fint at dette tas opp av Ruijan Kaiku. Det var også artig å se at turistnæringa i Tromsø vet om det kvenske og at de forteller om det, sier Inger Birkelund i Ihana.

–  Hvis det skulle komme et spørsmål om å ha et kvensk opplegg i Tromsø for en turistgruppe på femti mennesker, kunne du stilt opp?

– Det hadde vært topp, etter hvert, sier Birkelund.

– Kjempeartig

Men Birkelund trenger ikke vente på telefon fra Tromsø. Hun har nemlig fått telefon fra Visit Lyngenfjord, på vegne av Hurtigruta.

– Jeg har fått i oppdrag fra Hurtigruta å fortelle om det kvenske til Hurtigruta-passasjerer sommer 2021. Det kjempespennende, sier hun.

– Hva skal du tilby?

– Det er ennå en stund til, så det skal jo planlegges, sier Inger Birkelund.

– For meg er dette kjempeartig, sier Birkelund, som sier hun gleder seg stort til å ta oppdraget.

27 anløp i Lyngen

Sommeren 2021 skal Hurtigruta starte cruisetrafikk langs norskekysten. I mai-september skal Hurtigruta blant annet ha 27 anløp, ett eller to per uke,  i Lyngenfjorden. Båten skal ligge utenfor Havnnes en hel dag, i ti timer.

Turistene kan velge mellom flere bussturer: Lyngen, Kåfjord, Skjervøy og Nordreisa.

– Visit Lyngenfjord fikk henvendelse fra Hurtigruta i begynnelsen av 2019. Vi er ansvarlig for alle landbaserte utflukter, sier reiselivssjef Georg Sichelschmidt i Visit Lyngenfjord.

– Et av produktene er en kvensk fortelling, men for alle utfluktene vil vi utvikle et manus hvor 3-stammers møte blir inkludert. Vi ønsker å gi gjestene helhetlige opplevelser med natur, lokal kultur og lokal mat. I Nordreisa er det mye kvensk, sier Sichelschmidt.

I Nordreisa står elvebåttur og kvenske fortellinger på Ovi Raisiin på programmet.

– Vi har bestilt en halv times fortelling fra bedriften Ihana. Det konkrete innholdet er ennå ikke avgjort, sier reiselivssjefen.

Ringvirkninger i hele regionen

For Hurtigruta vil cruisetrafikk med nye anløp være en drøm som går i oppfyllelse. I pressemeldinga i august skrev de at dette er noe de har hatt lyst til i årevis: «Ta med oss gjester fra hele verden til enda flere av de helt unike destinasjonene langs norskekysten». På steder der Hurtigruta-anløpene vil bli spredd over hele året, vil satsinga skape helårige arbeidsplasser.