Anders Emanuelsson er lærer i meänkieli ved Umeå universitet. Bildet er fra et kvensk-seminar i Vadsø for noen år siden. (Arkivfoto: Arne Hauge)

 

Tall som studiene i kvensk foreløpig bare kan drømme om.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det er meget stor interesse for meänkieli-kurs, og for å finne sine røtter, meldes det fra Läget. En webavis skapt av journaliststudenter ved Stockholms Universitet.

Ulike kurs i dette minoritetsspråket lokker særlig mange til Umeå universitet, og da inntaket for kommende høst stengte i vår, viste det en klar økning i forhold til fjoråret.

– Det er veldig gledelig at så mange søker, sier kursansvarlig Anders Emanuelsson overfor Läget.

Et kurs som særlig stikker seg ut, er nybegynnerkurset. Selv om den tornedalske minoriteten stadig erkjennes som liten, er søkertrykket høyt med rundt 140 studiesugne folk.

Universitetet i Umeå. (Foto: Mikael Lundgren, Umeå universitet)

Avisen opplyser at nær samtlige som tar kurset har sine røtter i Tornedalen, selv om langt fra alle vokste opp med språket. Som sitt søsterspråk kvensk hadde også meänkieli lenge lav status, og ble nesten borte. Men anseelsen har altså økt kraftig, dette også fordi språket i år 2000 ble offisielt godkjent som minoritetsspråk. Nå vil altså stadig flere finne tilbake til sine røtter, og til sin meänkieli eller tornedalsfinsk som det også kalles.

– Det styrker identiteten. Man kommer nærmere seg selv og forstår hvor unik meänkieli er, sier Emanuelsson overfor Läget.

Vi tar med at Sverige har fem offisielle minoritetsspråk, meänkieli ett av dem. Umeå tilbyr også sine kurs på distanse, studenter kan dermed sitte på motsatt side av verden og øke både ordforråd og tornedals-tilknytning.