Stortingets presidentskap, der vi sett fra venstre ser femte visepresident Ingrid Fiskaa (SV), tredje visepresident Morten Wold (FrP), første visepresident Svein Harberg (H), president Masud Gharahkhani (A), andre visepresident Nils T. Bjørke (Sp) og fjerde visepresident Kari Henriksen (A). (Foto: Stortinget)

 

Tabbene er historie, det dukes for upåklagelig Stortings-markering neste år. Og sikkert alle år etter det.

 

Frank Halvorsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

På Stortinget har Kvenfolkets dag kommet for å bli. Et feilskjær eller to hindrer neppe den saken. Feilskjær som både erkjennes og loves fikset.

– Ja, jeg skjønte at det ble en liten misforståelse akkurat der, så det skal vi få rettet opp til neste gang.

Sier stortingspresident Masud Gharahkhani (A), som nest etter Kongen har det høyeste offentlige vervet i Norge. Han leder nemlig det såkalte presidentskapet, folk som planlegger og tilrettelegger Stortingets arbeid.

(For oppskrift på den kvenske kaka det er snakk om, den bekreftes å være farlig god, se lenke nederst i denne saken.)

Kake og mye bra

Den 16. mars i år var det markering av Kvenfolkets dag med kvensk tekake i stortingskantina, hvor det på merkelappen sto «Ruijan kaiku» i parentes.

Noe blant andre stortingsrepresentant Geir Jørgensen fra Rødt mente kunne misforstås. Til blant andre VG klargjorde han at Ruijan Kaiku er navnet på ei kvensk avis, altså ikke navnet på ei kake.

Faksimile fra da VG skrev om saken, den 17. mars i år. (Foto: VG/Privat)

– Men oppskriften var hentet hos dere. Så det er godt å se at dere formidler veldig mye bra til hele Norge, sier Gharahkhani.

Oppriktig ønske

Bakgrunnen for hele saken var at Masud og dem fikk en markerings-henvenvendelse fra en stortingsrepresentant.

– Det tenkte vi var bra, at det kom på dagsorden. Så da bestemte vi i presidentskapet at vi oppriktig ønsket å være med på å markere det kvenske folket sin høytidsdag. Det gjorde vi både med kake og kvensk litteratur i biblioteket, sier lederen, som også la ut en digital hilsen som ble delt videre både av ham og av Stortinget.

– Den kanskje største tabben var vel at en skriftlig hilsen til kvenfolket sto på sør-samisk?

Blir det flagg?

– Ja, det gjorde det. Det skal vi også sørge for å få rettet opp til neste gang, sier Gharahkhani, som til vårt spørsmål om hvorfor det skjedde, medgir å være noe i beit for presis forklaring.

– Har ikke hele oversikten over det, men glippen skal altså rettes opp til neste gang. Det blir feiring neste år, og da skal vi sørge for at det blir riktig skrevet i kantina også, sier han. Og bekrefter at markering skal de fortsette med. Viktig, sier han, for å vise hele mangfoldet.

– Til neste år, kommer også det kvenske flagget opp ved Stortinget?

– Det får vi se på, hvordan vi skal markere. Men at det i hvert fall blir en form for markering av den kvenske høytidsdagen, det kan jeg love.

Klikk her for oppskriften på hvordan også du kan bake farlig god Kvensk tekake

 

Kokebok-forfatter og tidligere leder av Alta kvenforening, Åshild Karlstrøm Rundhaug med perfekt laget kvensk tekake. (Arkivfoto: Arne Hauge)