Fyldig program på ny kvensk festival. (Illustrasjon: Kväänifestivaali)

 

Kun drøye 3 uker til Kväänifestivaali.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Festivalen er ny av året, arrangeres således for første gang, og sted og tidspunkt er Vadsø i perioden onsdag 5. til søndag 9. juni.

«Kvenfestivalen – Kväänifestivaali har fokus på kvensk/norskfinsk kultur og språk i Varangerområdet. Hele Vadsø blir festivalområde, det skjer ting både i sentrum og ytrebyområdet,» skriver arrangøren i ei pressemelding.

Programmet for festivalen ble nylig offentliggjort, og viser en festival fullstappet av underholdning, kultur og lokalhistorie, hvor det meldes forestillinger, konserter, filmvisninger og live-musikk.

Liv og røre på torget

Festivalen åpnes av Vadsø-ordfører Hans-Jakob Bønå, stedet er her Vadsø museum – Ruija Kvenmuseum, hvor det like etter holdes en eventyrforestilling for barn og voksne.

«På torsdag er det blant annet mulig å bli kjent med den første forfatteren som skrev på kvensk språk, Alf Nilsen Børsskog, på Vadsø bibliotek og etterpå kose seg med cocktails på lokalrestauranten Indigo. På fredag kan man ta guidet busstur i området og hvis man vil vite mer om kvenene i Vadsø, kan man følge i kvenenes fotspor i Ytrebyen sammen med Einar Niemi på lørdag,» heter det fra arrangørhold, der språksenterets Tomi Vaara har ansvar for blant annet programmet.

Prøve badstu?

«Vadsø torg er sentral under festivalen og i løpet av festivaldagene torsdag-lørdag vil det være mulig å kjøpe lokal mat og drikke på torget. Og skulle man få lyst til å prøve finsk badstue/sauna vil det stå en på torget under hele festivalen,» meldes det.

Lørdagen tilbys det også mange ulike andre aktiviteter på torget, som dukketeater, musikkforestilling og språkaktiviteter for barn og voksne. Fredagskvelden blir det også mulig med torgdans til livemusikk, får vi vite. og dagen etter, lørdag kveld, ligger det i følge arrangøren an til folkefest når Linstampan og Intrigue opptrer for festivalgjester.

Mange med på lag

Vi tar med at festivalen arrangeres av mange ulike lokale bedrifter og organisasjoner, som Vadsø museum – Ruija Kvenmuseum, Utleieservice, Nord-Varanger Kvenforening, Vadsø kvenske språksenter – Vesisaaren kväänin kielisentteri, Vadsø historielag og Vadsø bibliotek. «Kvenuka,» museets årlige DKS tilbud for skoleelever pågår parallelt, og det vil være aktiviteter for inviterte klasser på Tuomainengården på dagtid mandag-fredag.

Les mer her: Kvenfestivalen i Vadsø – facebookside og program