Astrid Serine Hoel, Anne Margaraet Nilsen og Trygve Valdemar Beddari har laget en herlig forestilling i form av et sammensurium av kvenske og finske eventyr, dans, sagn og musikk. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

– Utrolig spennende og givende å jobbe med et helt nytt kvensk uttrykk, sier skaperne av den kvenske eventyrforestillingen Merenneidon helmet. Nå røper de at de allerede er i gang med et nytt prosjekt. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Astrid Serine Hoel, Anne Margaraet Nilsen og Trygve Valdemar Beddari har de siste månedene turnert innland, kyst og fjordstrøk i Troms og Finnmark med Merenneidon helmet, Havfruas perler, en eventyrlig forestilling spekket med kvenskinspirert dans, musikk, sang, sagn og teater. Applausen og jubelen etter turneen som ble avsluttet i Alta sist uke, hadde knapt rukket å legge seg før skaperne av forestillingen så smått kunne røpe at de allerede er i gang med et nytt prosjekt sammen.

– Vi har en liten plan, men hysj, vi skal ikke avsløre så mye ennå hva det blir, smiler Hoel lurt.

– Men vi er i gang, og det er veldig givende, fullfører Trygve, som helst vil vente til utpå nyåret med å fortelle noe særlig mer om dette.

Ga mersmak

Det er tydelig at samarbeidet de 3 i mellom og tilbakemeldingene de har fått på forestillingen om havfruas perler har gitt mersmak.

– Hele prosessen fra det å starte med blanke ark og så produsere en hel forestilling er helt fantastisk. Under arbeidet med Havfruas perler leide vi oss inn ved Oslo teatersenter og jobbet der i to måneder med å utvikle hele forestillingen. Den prosessen ga mersmak, så nå er det nye prosjekter på gang. Vi har søknader inne, så får vi se hva fremtiden vil bringe, sier Beddari, som tilføyer at både han og de to partnerne har blitt kraftig utfordret gjennom arbeidet med eventyrforestillingen.

– Plutselig er jeg ikke bare musiker, jeg skal være skuespiller og danser også, og begge damene som aldri før hadde tatt i instrumentet kantelet, spiller nå på scenen. Så nå er vi alle skuespillere, dansere, musikere og sangere, og har hatt litt å utfordre oss på alle tre, sier Trygve.

Trioen synes det har vært svært givende og spennende å jobbe sammen med Havfruas perler, så de ønsker også å ta med denne forestillingen med videre fremover.

–Nå har vi spilt den mest i Finnmark og Nord-Troms, men vi håper jo å spille den over hele landet. Vi synes det er viktig å spre dette til alle unger, også til dem som ikke har noe forhold til kvensk kultur i det hele tatt, og som kanskje ikke vet hva kvener er en gang, sier Astrid.

Lærer litt kvensk

Fortellingen er laget slik at det kvenske skal være lett tilgjengelig for alle, så selv om man ikke har kvensk identitet så blir man likevel dratt med inn i historien. Det er også bakt inn forskjellige kvenske ord og uttrykk som gjentas gjennom hermeleker slik at språket terpes inn.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger på det kvenske i forestillingen, sier Anne Margaret.

– Det er ingen av oss tre som snakker kvensk flytende, men vi lærer jo språket litt gjennom sangene vi synger. Nå kan vi mange kvenske sanger og tekster utenat, på den måten plukker vi jo opp og forstår mange kvenske ord, tilføyer Trygve.

Bra ungdommen tar tak

Anne Margaret og Trygve synes det er fantastisk flott at unge kvener, som Astrid Serine, finner tilbake sin kvenske identitet og bruker det kunstnerisk.

– Det er jo slike ting som trengs nå for å revitalisere kulturen og språket, at det kommer folk på alle plan og tar tak i det kvenske på sin måte. Astrid er jo en profesjonell danser på høyt nivå, og det at hun nå går inn i sine røtter og tar det mange steg videre er jo helt fantastisk. Dette trenger vi innenfor alle kunstneriske grener som foto, klesdesign, smykker, maleri, musikk og så videre. Det er så fint å se nå at det kommer unge kvenske krefter inn som blomstrer på det ene planet etter det andre, sier Trygve Beddari mens Anne Margaret Nilsen og Astrid Serine Hoel nikker engasjert.

– Det virker som om det er flere som synes det er veldig stas at det kvenske går videre til nye generasjoner, sier Astrid.

 

I  videoen under kan du høre Trygve, Anne Margaret og Astrid fortelle mer om Havfruas perler og sitt nye prosjekt (instrumentet Trygve holder er for øvrig en såkalt kantele).