Radiostemmen Frank Halvorsen foreviget i studio hos Ruijan Radio, anledningen var å snakke om den nye serien om og med kvener. (Foto: Kristine Jonas)

 

«Jeg trodde ikke at kvenene hadde opplevd det samme.»

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Noe av det mest spennende jeg har gjort som journalist, sier radiomannen Frank Halvorsen til NRK, i en reportasje som forleden også ble presentert på rikskanalens kvenske satsing, NRK kveeni.

Halvorsen sikter til den radioserien han i 2020 og 2021 lagde for Ruijan Kaiku, og da nærmere bestemt for vår mer eteriske satsing Ruijan Radio.

– Jeg har ikke forstått det før, at det fantes så mange kvener. Jeg ble virkelig overraska over det, sier Halvorsen til NRK, han sier også at han underveis i arbeidet med sin radiodokumentar om kvenene, kom over sine egne røtter. Her kan du lese det fyldige intervjuet med Halvorsen, som underveis i arbeidet skjønte at han er – sagt med hans egne ord – en «erkekven.»

– Noe av det mest spennende jeg har gjort som journalist

Serien heter «Kvenene – den glemte minoritet», og består av ti programmer med kjente og mindre kjente folk med kvensk identitet og i noen tilfeller også med kompetanse i kvensk språk. Frank sier blant annet dette overfor NRK:

– Jeg har lært at mange i den eldre generasjonen virkelig måtte slite for å få forståelse for at de prata kun kvensk, at de ble litt hundsa på skolen, at de ble litt «fordumma». Det trodde jeg ikke, jeg trodde samene hadde opplevd det, men ikke at kvenene hadde opplevd akkurat det samme.

Serien er sendt i Radio Alta og naturligvis også publisert her hos oss. Her er lenka til den siste episoden, hvor det samtidig er enkelt å finne fram til øvrige episoder dersom du vil lytte:

Fører kvenenes kamp videre