Både norske kvener og amerikafinnene har sin dag den 16. mars. Amerika- og canadafinnene feirer St. Urho’s Day av samme årsak som kvenene feirer Kvenfolkets dag, sier finsklektor Daniel Karvonen. (Kuva: Liisa Koivulehto)

 

Amerikafinnen Daniel Karvonen, lektor i finsk ved Universitetet i Tromsø, ble virkelig overrasket da han for første gang hørte om Kvenfolkets dag 16. mars. – Sehän oon St. Urho’s Day, sa han. Amerikafinnene feirer nemlig også den 16. mars.

 

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

 

Amerikafinnene har feiret St. Urho’s day siden 1956.

– Har det noe med Urho Kekkonen å gjøre?

– Det er sannsynlig, i hvert fall navnet. Men det har også irlendere med å gjøre, og lysten til å markere seg som gruppe – akkurat som kvenene i Norge, forteller amerikafinnen Daniel Karvonen, lektor i finsk ved Universitetet i Tromsø.

Tar innersvingen på irene

Som kjent feirer irlendere verden over Pt. Patrick’s day 17. mars, gjerne i en pub. I følge historien hadde to amerikafinner i Virginia, Minnesota blitt lei av det årlige skrytet om den irske mirakelmannen som skal ha jaget alle slanger fra Irland. De ville ikke være dårligere, og fant på St. Urho som forviste alle gresshoppene fra Finland og redda vingårdene.

Våpenskjold St. Urho. St.Urho’s Day feires i Amerika og Canada. (Fra nettside: www.sainturho.com)

Først ble dagen feira i mai, men snart ble dagen flytta til 16. mars slik at de kunne starte feiringa allerede dagen før irlendere.

Feirer seg selv

Karvonen sier at dagen er litt omdiskutert: Alle vet at det er opprinnelig en spøk.

– Men egentlig feirer amerika- og canadafinnene St. Urho’s Day av samme årsak som kvenene feirer Kvenfolkets dag. Det er jo dagen for å markere seg, sier Karvonen, som har feira dagen siden han var barn.

– Det var god mat, taler og hyggelig stemming, forteller Karvonen.

Amerikafinner har ikke noe eget flagg, men bruker finsk og amerikansk flagg.  Fargene til St. Urho er lilla som druer og grønt som gresshoppe. Disse fargene gjentas gjerne i klær, dekorasjoner og mat. Fra de tradisjonelle finske områdene i Amerika har feiringa spredt seg til hele Amerika, til Canada og også over dammen til Finland. Men ingen feiring overstiger vel den som skjer i Finland, Minnesota: Det meldes at i år feires St.Urho’s Day tre dager til ende.

«Ode to St. Urho» av Gene McCavic og Richard Mattson – skrevet på «finglish»

Ooksi kooksi coolama vee
Santia Urho is ta poy for me!
He sase out ta hoppers as pig as pirds.
Neffer peefor haff I hurd tose words!

He reely tolt tose pugs of kreen
Braffest Finn I effer seen
Some celebrate for St. Pat unt hiss nakes
Putt Urho poyka kot what it takes.

He kot tall and trong from feelia sour
Unt ate kala moyakka effery hour.
Tat’s why tat kuy could sase toes peetles
What krew as thick as chack bine neetles.
So let’s give a cheer in hower pest vay
On Sixteenth of March, St. Urho’s Tay.

Feelia sour = viili (rømmekolle)
Moyakka = kremet fiskesuppe

Les mer her:

Saint Urho

Amerikansuomalaisten