– Veldig bra at Landfjorddagene og historielaget setter fokus på det kvenske, sier Alta-ordfører Monica Nielsen. (Foto: Arne Hauge)

 

200-årsjubileet til Kåfjord kobberverk går neppe inn i historien uten former for feiring.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Kåfjord kobberverk er en viktig del av Altas historie. Kobberverket har vært med på å forme Alta, da Kåfjord i sin storhetstid var Finnmarks største by og en stor industriell aktør i Nord Norge. Som ordfører ser jeg det som helt naturlig at Kåfjord Kobberverks 200 års jubileum skal markeres, sier Monica Nielsen overfor Ruijan Kaiku.

Om tre år

Bakgrunnen er innspillet fra Randi Emaus under Langfjorddagan i juli i år, hvor hun sterkt tok til orde for at Kåfjord er viktig finnmarkshistorie som fortjener vår oppmerksomhet. Om tre år, i 2026, er det 200 år siden den første gruvedriften kom i gang. Presis dato vites ei, men det vi vet, er at kvener var i solid flertall blant arbeiderne i området. Men igjen, Emaus påpeker at dette er sentral historie som angår alle folk i hele vårt nordligste fylke.

Les mer her: Klar oppfordring til Alta kommune

Når det gjelder tidspunkt for markeringen, og hva den blir å inneholde, så sier Nielsen at dette ennå ikke er avklart. For øvrig, sier hun, setter hun pris på utspillet og engasjementet fra Langfjord-hold.

På eiersiden

– Jeg synes det er veldig bra at Landfjorddagene og historielaget setter fokus på det kvenske. Det er en del av Altas historie. Jeg ser også frem til arbeidet som vil bli gjort ved det kvenske språksenteret i Alta, sier Nielsen, hun viser her til at senteret tidligere i år fikk bevilget 750 000 kroner fra kulturdirektoratet.

– Alta kommune har de siste årene økt fokus på det kvenske, blant annet ved å gå inn på eiersiden i Kventeateret, som jeg tror blir en viktig formidler av kvensk språk og kultur, avrunder ordføreren.