Finnmark internasjonale litteraturfestival kan i år friste med mange spennende gjester og arrangement. (Foto: Jillian Suyono, privat, Kvensk institutt/Kainun institutti & Vintereik Forlag)

 

Få et innblikk i kvensk litteratur, nye kvenske stemmer og brev til sannhetskommisjonen på Finnlitt, Finnmark internasjonale litteraturfestival.

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

– På toppen av Europa, ved Barentshavet, nært Finland og Russland, arrangerer Troms og Finnmark fylkesbibliotek hvert 2. år Finnmark internasjonale litteraturfestival. Finnlitt byr på litteraturglede, opplevelser, kunnskap og debatt, skriver arrangørene selv.

Årets festivalen vil finne sted i Kirkenes 28. til 30. oktober 2021, og har dette året teamet «underveis». Festivalen ble sist arrangert i 2018, og var da i Alta. Målet med festivalen er å inspirere Finnmarkinger til å bli aktive litteraturbrukere, være et møtested for litteraturarbeidere og interesserte, og formidle både ny og eldre litteratur til folket i nord.

Les også: Ønsker å formidle kvensk litteratur til flere

Mye spennende for kvener, og andre 

Kvenske M. Seppola Simonsen debutert som lyriker i 2020 med boksingelen Nord. (Foto: Privat)

Årets program byr på mye spennende for både store og små, kven eller ikke. Festivalen begynner allerede dagen før den offisielle åpningen med fotoutstilling på biblioteket i Kirkenes og en rekke digitale arrangement hvor russisk står i sentrum.

Torsdag kl. 11.00 inviterer skaperne av tegneserien Nils ja Magga til et barnearrangement hvor flerspråklig fortellerglede står i sentrum. Senere samme dag vil det også være mulig å få med seg «Nye kvenske stemmer», med kjente kvener som Anna Kaisa Räisänen, Terje T. Wollmann, M. Seppola Simonsen, Åsne Kummeneje Mellem med Helga K. Pettersen som samtaleleder.

M. Seppola Simonsen vil også delta i et arrangement kalt «litteratur i lunsjen», hvor man får en «smakebit» av Finnlitt-forfattere underveis i dagen. Her vil også Sabina Store-Ashkari, Sollaug Sargon og Marit Eikemo være.

Les mer om M. Seppola Simonsens jakt på det kvenske gjennom lyrikk her.

Anna-Kaisa Räisänen, forfatter av de kvenske barnebøkene om gutten Linus vil være å se på flere arrangementer under årets litteratur festival. Her med bøkenees illustratør Christina Gjertsen. (Foto: Kvensk institutt/Kainun institutti)

Fredag 29. oktober vil det nok engang være mulig å få møte M. Seppola Simonsen sammen med Sabina Store-Ashkari i «Nordlige identiteter, unge poeter».

For de minste er det nok et barnearrangement, denne gangen med Anna Kaisa Räisänen om Linus-bøkene hun har skrevet. De første barnebøkene skrevet utelukkende på kvensk, noensinne.

Les også: Frisk bris av kvensk barnebok

Tornedalen er også representert i årets program med Mikael Niemi «Fortelleren fra Pajala». Han skal blant annet fortelle om sin roman «Koke bjørn».

Mye annet også

I tillegg er det så klart en hel masse arrangementer om litteratur fra alle mulige  kulturelle bakgrunner som vi har her i nord, både fra Norge og fra våre naboer.

For mer informasjon om årets program, datoer, klokkesletter og lokasjon, kan du trykke her.