Steffen Vang Bakkland i vant positur. (Kuva: Petr Pavlíček)

 

I den andre Praatikas-episoden går turen til Nordreisa kommune. Hør sendingen nederst i saken.

 

I den andre episoden av Halti kvenkultursenters podcastserie «Praatikas», får lytterne stifte bekjentskap med reisaværingene Asgeir Blixgård og Steffen Vange Bakkland.

Les også: Premiere: Her er første «Praatikas»-episode

Blixgård arbeider som nasjonalparkforvalter for Reisa nasjonalpark og Ráisduottarháldi landskapsvernområde, mens Bakkland er daglig leder i reiselivsbedriften Amazing Troms AS, som blant annet tilbyr elvebåtturer opp Reisadalen.

I den om lag tre kvarter lange episoden, som ledes av programlederne Heidi Johanne Blomli og Agnete Båtnes Bråten, tas lytterne med på en samtale som i stor grad beveger seg rundt nettopp Reisadalen, Reisaelva og elvebåtkulturen.

Tematikken er noe dagens gjester, med sine innfallsvinkler fra sine respektive yrker, kan snakke mye om.


Asgeir Blixgård. Her som «kolari» i forbindelse med tjærebrenning i 2022. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Når vi snakker om det kvenske, så snakker vi naturligvis mye om revitalisering og om å ta tilbake det vi har mista. Men elvebåtkulturen har faktisk levd med oss i Reisa, og flere steder i Finnmark, uavbrutt siden den kom hit fra Tornedalen. Det sier prosjektleder Malin Vollstad.

– Det er utrolig fint å tenke på, sier hun.

Om «Praatikas»

En podcast fra Halti kvenkultursenter IKS. Produsert av Duoble Crit Media.

«Praatikas» er det kvenske ordet for «pratsom.»

Over seks episoder, forbeholdt hver av de seks kommunene i Nord-Troms, skal det blant annet handle om å være nordtromsing, om å ha kvenske røtter, om identitet, språk, historie og politikk. En god samtale, for å komme under huden på de ulike gjestene.

Programlederne er Agnete Båtnes Braaten og Heidi Johanne Blomli. Prosjektleder er Malin Vollstad.

Episodene publiseres på «Ruijan Radio – Spesialprogrammer» på Spotify og på Halti kvenkultursenters youtube-kanal, og vil i tillegg presenteres på ruijan-kaiku.no.

Sendeplan:

  • Ep. 1 Fredag 26. mai 2023 kl. 14
  • Ep. 2 Fredag 2. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 3 Fredag 9. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 4 Fredag 16. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 5 Fredag 23. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 6 Fredag 30. juni 2023 kl. 14

Hun mener det å kjøre elvebåt, og elvebåten generelt, er en viktig del av det å være reisaværing, noe det har vært i veldig mange generasjoner.

Steffen Vang Bakkland. (Kuva: Amazing Troms AS)

– Jeg blir i alle fall veldig stolt når jeg tenker på at vi har en levende kvensk tradisjon, som betyr så mye for oss. Det er ikke bare en museumsgjenstand, men en hobby og en næring, sier prosjektlederen.

Les også: Elvesatte Reisabåten: – Dette er bare begynnelsen

Vollstad er dessuten nysgjerrig på om alle som bruker båten i dag, er klar over opphavet.

– Det jeg håper, er at denne episoden kan bidra til å bevisstgjøre mer rundt det kvenske som vi faktisk lever med. Reisabåten er, i likhet med reisadialekta, med oss hele tida, og er en del av vår kvenske arv, sier Vollstad.

Hør hele episoden her: